Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaktene trodde de avslørte Frenchs plan for å rømme

- Vår første reaksjon var at han hadde en plan for å rømme.

UTSATT: Dommen skulle blitt lest opp for Joshua French i går formiddag, men ble utsatt til fredag. Foto: John T. Pedersen
UTSATT: Dommen skulle blitt lest opp for Joshua French i går formiddag, men ble utsatt til fredag. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Fengselsvaktene i Ndolo-fengselet fant fredag det som blir opplyst å være et britisk pass på cella til Joshua French.

- Vår første reaksjon var at han hadde hatt en plan for å rømme fra fengselet, at det forelå en plan for å hjelpe ham ut, sier visedirektør Michel til Dagbladet.

- Har ikke lov Han understreker at dette ikke er en offisiell uttalelse fra fengselet, men at han formidler den første reaksjonen til vaktene som raidet Frenchs celle fredag i forrige uke.

Ifølge Frenchs forsvarer Marie André Mwila fant razziaen sted fordi French hadde brukt spraymedisin på cella natt til fredag.

Medfanger trodde at French skulle angripe dem med sprayen, og tilkalte vaktene. Da vaktene så gikk igjennom Frenchs celle på fredag, fant de passet og et «større» pengebeløp.

- Vi reagerte på funnet, spesielt fordi French ikke har lov til å ha noe pass, sier visedirektør Michel til Dagbladet.

French ble fratatt sitt norske pass da han ble arrestert i 2009.

Dommen utsatt Domsavsigelse i saken mot French ble i går utsatt til fredag, og lege Jens Brovold og psykiater Øivind Ekeberg ankom i går Kinshasa for å bistå French.

Saken ble utsatt fordi et konfidensielt brev fra UD, der norske leger redegjør for hvordan Frenchs helsetilstand er betraktelig forverret, plutselig ble lagt fram i retten i går.

- At den ble lagt fram på denne måten var overraskende for meg, sier Kai Eide tli Dagbladet.

Han sier det slett ikke var UD, men snarere general Ponde, sjef for den militære påtalemyndigheten, som på mandag fant ut at brevet skulle legges fram.

Ligger innelåst I mellomtiden ligger det mystiske passet innelåst hos kongolesiske justismyndigheter, får Dagbladet opplyst.

Dagbladet var i går i kontakt med den høytstående tjenestemannen som skal ha passet på sitt kontor, men han sier det ikke er aktuelt verken å vise fram passet, gi videre opplysninger om det eller å få navnet sitt på trykk i Dagbladet.

Fengselsledelsen henviste alle videre henvendelser om passet til justismyndighetene, som altså ikke ville kommentere funnet.

Britene undersøker Den britiske diplomaten Edward Roberts sier Storbritannia nå undersøker saken.

- Vi er blitt kontaktet om det som sies å være et britisk pass, og vi har spurt om å få vite passnummeret. Vi vet ikke om det er utløpt eller om det fortsatt er gyldig. Vi undersøker om det er et gyldig dokument, sier Roberts til Dagbladet.

Roberts sier han ikke selv har sett passet - og langt mindre gitt det til French.

- Jeg vil ikke kommentere den problematikken, sier Kai Eide.

Hele Norges coronakart