Vaktmester-drapet: Fengslet i åtte uker

Iraneren som er siktet for drapet på vaktmester Ola Wangen på Grünerløkka i Oslo, er varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud. Han har ifølge sin forsvarer vært alvorlig sinnssyk i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det var nettopp vaktmester Ola Wangen, og ikke en hvilken som helst annen som ble knivstukket og drept torsdag ettermiddag, var trolig helt tilfeldig. 33-åringen skal ha lidd av alvorlige vrangforestillinger i årevis, og har ifølge sin forsvarer trolig blitt overmannet av en slik, da drapet på Wangen skjedde.

- Vaktmesteren ble nok dessverre feil mann til feil tid. Min klient kjente ham ikke, og i den grad han greier å forklare seg om det som skjedde, har han ikke oppgitt noe motiv, sier 33-åringens forsvarer, advokat Per Harald Gjerstad.

Fenglset i 8 uker

I dag ble den 33 år gamle iraneren varetektsfengslet av Oslo forhørsrett i åtte uker med brev- og besøksforbud. 33-åringen samtykket i den lange varetektsfengslingen, og valgte også å forklare seg for retten.

33-åringen kom til Norge i 1987, og har status som politisk flyktning.

- Han har både blitt holdt fengslet og torturert i sitt hjemland Iran, sier Gjerstad.

I 1989 kom den iranske flyktningen for første gang i kontakt med det psykiatriske hjelpeapparatet i Norge.

- Siden har han gått inn og ut av psykiatriske institusjoner, sier Gjerstad.

Skrevet ut

33-åringen var inntil nylig pasient på psykiatrisk avdeling ved Lovisenberg sykehus i Oslo. Han ble utskrevet fra sykehuset den 6. november i år. Drøyt én måned etter skjedde drapshandlingen som 33-åringen nå er siktet for å ha begått.

Ola Wangen, som var vaktmester i Stolmakergata borettslag på Grünerløkka i Oslo, skulle ut for å kjøpe godteri til sin syke sønn.

Vitner har forklart at de så to menn i en opphetet, høylydt diskusjon. Den ene av dem var svært tynnkledt og virket forstyrret. Like etter lå Wangen knivstukket tilbake på fortauet.

- Vet ikke nok

Advokat Gjerstad sier at han ennå ikke vet nok om hvorfor 33-åringen ble skrevet ut av Lovisenberg sykehus til å kunne uttale om utskrivelsen var klanderverdig eller ikke.

- Men det er klart at det i denne saken dreier seg om en alvorlig sinnslidende person med vrangforestillinger, sier Gjerstad.

33-åringen har i helgen blitt avhørt av politiet, og hans forklaring samsvarer godt med de faktiske opplysningene som politiet har om drapet på vaktmesteren, opplyser politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt.

Henvist til hospits

Iraneren ble natt til lørdag pågrepet på sitt rom i ett av hovedstadens hospitser. Der var han anbrakt etter at han ble skrevet ut fra den psykiatriske avdelingen. Han hadde tydelige sårskader på kroppen da han ble arrestert.

Politiet har tatt blodprøve av mannen for å finne ut om hans DNA-profil samsvarer med blodrestene som ble funnet fra den antatte gjerningsmannen på åstedet.

- Vi får svar på disse prøvene først onsdag, opplyser Abrahamsen.

33-åringen er siktet for forsettlig drap. Aktor i saken er politiadvokat Pål Kraby.

(NTB)