Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vakuumet på toppen i Statoil er elefanten i rommet ingen snakker om

Statoil står handlingslammet uten konsernsjef i den mest alvorlige oljenedturen på en generasjon?

OLJE: Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier anbefaler å selge Statoil.     Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
OLJE: Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier anbefaler å selge Statoil. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I dag er eliten i den norske oljebransjen samlet til det årlige industripolitiske seminaret i Sandefjord.

Nedturen for oljeprisen og behovet for innsparinger og økt effektivitet er forventet å være hovedtemaet, skriver Finansavisen i dag.

Statoils fungerende konsernsjef Eldar Sætre er blant dagens foredragsholdere.

Statoil sitter stille? Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier frykter at den dominerende aktøren på norsk sokkel, Statoil, ikke vil være i stand til å tilpasse seg den nye hverdagen så lenge selskapet fortsatt leter etter ny toppsjef.

- Elefanten i rommet, som ingen snakker om, er vakuumet på toppen av Statoil. De er operatør for 80 prosent av norsk sokkel, men har ingen leder på plass når det er et desperat behov for endringer, sier han til avisen.

Olaisen oppfatter det som at det er en stand-still-situasjon i Statoil nå, hvor ingen tør å ta viktige valg.

- Det er også det jeg hører fra andre aktører i oljebransjen, at det er veldig vanskelig for Statoil å ta noen store avgjørelser for tiden, sier han.

Han mener det haster med å få en ny sjef på plass, og med den strategien som ble lagt under den forrige ledelsen, og som fortsatt står, er aksjen den klareste salgsanbefalingen han har.

- Utbyttet må halveres Med dagens oljepris og dollarkurs, estimerer Olaisen at Statoil vil få en negativ kontantstrøm på 60-70 milliarder kroner inneværende år.

Han mener det må komme signaliser om at det fremtidige investeringsprogrammet må halveres når selskapet avholder kapitalmarkedsdag om to uker, men tror ikke fungerende konsernsjef Eldar Sætre vil gjøre det, skriver Finansavisen.

Statoil har ikke ønsket å kommentere saken overfor Finansavisen.

Flere nyheter Baker Hughes-tallene trigger rally
Huntington tidligst i normal drift i slutten av februar
Meglerhus nedgraderer Røkke-aksje