TILTALT: Det er nå prosedyrer i Valdres-saken i Eidivating lagmannsrett. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
TILTALT: Det er nå prosedyrer i Valdres-saken i Eidivating lagmannsrett. Foto:John T.Pedersen / DagbladetVis mer

Valdres-saken:

Valdres-aktor: En unik sak

Aktor i saken mot den tiltalte moren i Valdres-saken går i sin prosedyre gjennom avdøde Angelicas kontakt med helsevesenet.

SISTE: Aktor la ned påstand om fengsel i tre år for moren.

- Er denne saken unik? Ja, på mange måter er den det, sa aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, i starten av prosedyren.

Ankebehandlingen av den såkalte Valdres-saken går for Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Prosedyren til aktor vil senere mandag munne ut i en påstand om straffen påtalemyndigheten mener retten bør dømme den tiltalte moren til.

I første del av prosedyren gikk aktor gjennom helsevesenets oppfølging av den tiltalte kvinnens datter Angelica fra datteren fikk diagnosen spiseforstyrrelser i 2012.

«De sprø legene»

PRESSES: Den tiltalte kvinnen (47) presses hardt av aktor Arne Ingvald Dymbe i vitneboksen. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer utviklingen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Blant annet viste førstestatsadvokaten til brev som er funnet på den tiltalte morens PC.

«Jeg har gjort alt for at du skal ha det bra, til og med overtatt behandlingen selv», skriver moren, som viser til de «sprø legene» ved Drammen sykehus, der datteren en periode fikk behandling.

- Hun tar altså, slik hun skriver, ansvar for behandlingen selv, påpekte aktor Dymbe.

I et brev forespeiler moren datteren en behandling med tvangsfôring og bruk av reimer som alternativet hvis hun blir innlagt.

Aktor pekte på at det største problemet kanskje er at moren tok sterk styring over det som skjer med datteren i helsevesenet.

- Tiltalte er så tett på – og har en rett til det – slik at Angelica nesten aldri slipper til. Tiltalte har gitt føringer hele tiden, fortsatte han.

Moren ikke i rettssalen

Moren var i rettsbygningen under prosedyren, men ikke i salen der saken går. Hun har muligheten til å følge det som skjer, fra et tilstøtende rom.

Angelica (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

I Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – ba aktor om at moren måtte dømmes til fire års fengsel – hvorav ett år betinget. Retten dømte henne til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld.

Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken.