Valentina (14) trygler Chiles president om lov til å dø

Fikk besøk etter Facebook-video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg må snakke med presidenten så snart som mulig. Jeg orker ikke å leve med denne sykdommen, og hvis hun kunne gjort aktiv dødshjelp lovlig, kunne jeg endelig falle i søvn for alltid.

Et liv i smerte 14-årige Valentina Maureira sjokkerte Chile da hun torsdag på sosiale medier postet en video der hun framfører et ønske om å få lov til å avslutte livet, skriver The Guardian.

Valentina lider av den alvorlige arvelige sydommen cystisk fibrose, som rammer en rekke organer, bl.a. lungene, slik at pasienten har vanskelig for å puste. Storebroren hennes døde av samme sykdom da han var seks år, og Valentina er av oppfatningen at hun vil lide på samme måte, skriver BBC News.

Som i Norge er aktiv dødshjelp forbudt i katolske Chile, og regjeringen avviste raskt at det ville komme på tale å gjøre et unntak for Valentina.

- Verdien av et liv må respekteres, og det er ikke mulighet til å framskynde når en person skal dø, uansett om personen lider, understreket helseminister Jime Burrows.

Men i går dukket president Michelle Bachelet opp på det katolske universitetssykehuset Santiago for å avlegge henne et besøk og lytte til hva hun hadde å si.

I en time satt president Bachelet - som også er barnelege - ved Valentinas sykeseng og snakket med henne og faren. Regjeringsapparatet vil ikke avsløre innholdet i samtalene, men offisielle bilder viser bl.a. at Valentina og presidenten tok en selfie sammen.

Støtter datteren I et intervju med nyhetsbyrået AP fredag sa Valentinas far Fredy Maureira at han støtter datterens kamp for å avslutte livet.

- Men jeg gråt hele natta da hun fortalte om det første gang, sier han.

- Dette er så vanskelig, men jeg må støtte henne; det er hun som er syk og lider.

Regjeringstalsmann Álvaro Elizalde sa torsdag at han har sympati for Valentina og hennes kamp. Men han understreket samtidig at Chiles lovverk er urokkelig.

- Det er umulig ikke å bli rørt av hennes forespørsel; det er umulig å innvilge hennes ønske, sa Elizalde.

Myndighetene er nå i kontakt med Valentinas familie for å forsikre seg om at hun får all oppfølgingen hun trenger. Legene hennes sier hun akkurat nå er i en stabil og ikke livstruende tilstand.