Valentina (14) tryglet presidenten om lov til å dø, men fikk avslag. Nå har hun dødd av sykdommen

Sjokkerte Chile med appell på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14-årige chilenske Valentina Maureira er død etter en lang kamp mot den arvelige sykdommen cystisk fibrose, melder nyhetsbyrået AFP. Valentina ble verdenskjent i februar, da hun tryglet Chiles president om å få aktiv dødshjelp i en følelsesladd appell på sosiale medier.

- Jeg må snakke med presidenten så snart som mulig. Jeg orker ikke å leve med denne sykdommen, og hvis hun kunne gjort aktiv dødshjelp lovlig, kunne jeg endelig falle i søvn for alltid, sa 14-åringen i den selvlagde videoen.

Fikk besøk Noen dager seinere besøkte Chiles president Michelle Bachelet Valentina på sykehuset - men kunne ikke innfri den svært syke jentas ønske; aktiv dødshjelp er forbudt i katolske Chile, og myndighetene ville ikke gjøre unntak for henne.

- Det er umulig ikke å bli rørt av hennes forespørsel; det er umulig å innvilge hennes ønske, sa regjeringstalsmann Álvaro Elizalde i mars.

Nå, tre måneder seinere, har 14-åringen altså dødd av sykdommen.

- Hun døde fredfullt, hun ønsket å hvile, sier faren Fredy ifølge NBC News.

Fryktet smertefull død Cystisk fibrose er en alvorlig arvelig sykdom som rammer en rekke organer, bl.a. lungene, slik at pasienten har vanskelig for å puste. Valentina var redd for å dø en smertefull død, etter å ha sett storebroren dø da han var seks år gammel.

Valentinas utspill sjokkerte Chile og førte til fornyet debatt rundt aktiv dødshjelp - som også er forbudt i Norge.

- Hun gjorde mye for andre dødssyke barn, sier faren Fredy - som hele tida har støttet datterens kamp.