- VÆR OBS PÅ LENKER: Svindlene dukker gjerne opp i form an lenker på sosiale medier.
- VÆR OBS PÅ LENKER: Svindlene dukker gjerne opp i form an lenker på sosiale medier.Vis mer

Valentinsdagen er høytid for nettsvindel

- Aldri før sporet så mange konkrete trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen er det valentinsdag og mange håper kanskje på å få en liten romantisk hilsen eller oppmerksomhet. Dessverre er ikke alle hyggelige meldinger sann kjærlighet, og sannsynligheten for å bli lurt på nettet er ekstra stor i dag og i morgen.

- Dette ser vi hver gang vi nærmer oss slike dager. Det skjer mye på sosiale medier og det er noe datakriminelle vet å benytte seg av. Det har dukket opp mange svindler i forbindelse med valentinsdagen allerede og vi regner med at det vil bli enda flere i løpet av morgendagen, sier Christian Teien Sørensen i IT-selskapet Eurosecure.

Han forteller at de aldri før har sporet så mange konkrete trusler. De fleste synes det er hyggelig å få en tilsynelatende velmenende hilsen, men kommer den fra en person du ikke kjenner godt bør man være på vakt. Svindelen kan dukke opp i form av en mail med et valentinkort, en hyggelig hilsen på Facebook-veggen din, eller som lenker i sosiale medier.

Overvåker deg Idet du trykker på lenken med kjærlighetserklæringen kan hackerne installere en såkalt trojaner på datamaskinen og dermed overvåke deg over lengre tid. Har du ikke installert antivirusprogrammer på maskinen får du sannsynligvis heller ingen advarsel om hva som er i ferd med å skje.

- Trojaneren benytter seg av svaketer i sikkerhetsinnstillingene og skaffer seg tilgang på dine data. Den kan blant annet loggføre alt du skriver og sende deg til falske innloggingssider. Innloggingssidene kan være alt fra nettbanken din, mailen din eller Facebook-kontoen din. Sidene ser helt like ut som de originale og gir de kriminelle stor tilgang til privat informasjon, sier Teien Sørensen.

Han påpeker at mange bruker de samme passordene på flere sosiale medier, til e-postkontoen og i nettbanken. Teien Sørensen forteller at det kan være vanskelig å vite hva de kriminelle er ut etter, men gode hensikter har de sjelden.

- Å trykke på en videolenke for å «se min valentinhilsen til deg» kan være fristende for mange, men det kan være en ide å ta kontakt med avsenderen før du åpner. Ofte vil ikke avsenderen kjenne til at meldingen er sent eller lenken lagt ut. Åpner du meldingen kan du risikere at også dine venner vil få tilsendt den samme meldingen, fra din adresse eller Facebook-konto, sier Teien Sørensen.

Sms fra hemmelig beundrer Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet er også godt kjent med svindel knyttet opp til valentinsdagen og andre høytider. Han forteller at 19 000 personer i fjor fikk sms fra en «hemmelig beundrer» på valentinsdagen. I meldingen fikk forbrukeren beskjed om å logge inn på en nettside eller sende en sms tilbake for å vite hvem beundreren var.

- De som er ute etter å lure deg tjener mye på å knytte slike meldinger opp mot en høytid eller kjent begivenhet. Det er viktig å ikke svare på sms eller e-post som du ikke kjenner opphavet til, sier Ravne Bugten.

- OVERVÅKER DEG: Christian Teien Sørensen i Eurosecure forteller virusene installerer en trojaner på dataen din som kan loggføre alt du gjør. Foto: Eurosecure
- OVERVÅKER DEG: Christian Teien Sørensen i Eurosecure forteller virusene installerer en trojaner på dataen din som kan loggføre alt du gjør. Foto: Eurosecure Vis mer

Har du allerede gått i fella er det viktig å kontakte banken din hvis du har oppgitt kortinformasjon og er usikker på om det har havnet feil. Mottar du sms du ikke har meldt deg på for å få bør du stoppe det så fort som mulig, og kontakte mobiloperatøren din for å få pengene tilbake.

- Ikke klikk - Hvis det er en sms-tjeneste som koster penger kan du sende ordet «stopp» til nummeret du har fått sms av, sier Ravne Bugten.

Når det kommer til svindel på nett forteller Teien Sørensen at det viktigste du kan gjøre for å unngå dem er å bruke litt sunn fornuft og ha i bakhodet at det florerer av forskjellige trusler i sosiale medier.

- Tenk deg om to ganger før du klikker deg inn på en lenke som virker litt suspekt, sier han.

Ser du at flere av vennene dine på Facebook tilsynelatende liker den samme lenken betyr ikke det nødvendigvis at det er lurt å klikke seg inn på den.

ET HJETRE TIL DEG: Alle kjærlighetserklæringer på mail er nok ikke like ekte.
ET HJETRE TIL DEG: Alle kjærlighetserklæringer på mail er nok ikke like ekte. Vis mer