MAMMA MED BARN:  Hanen Tafesh ble ti måneder gammel. Hun ble drept i gå. Her er moren som idag begrave den lille. AFP PHOTO/MARCO LONGARI
MAMMA MED BARN: Hanen Tafesh ble ti måneder gammel. Hun ble drept i gå. Her er moren som idag begrave den lille. AFP PHOTO/MARCO LONGARIVis mer

Valfarter til Gaza

Arabiske politiske ledere drar nå til Gaza i solidaritet med befolkningen. Den arabiske verden mobiliserer, men så langt ikke militært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts president Mohamed Morsi sendte i formiddag sin statsminister Hesham Qandil til Gaza, i et forsøk på å få i stand en våpenhvile.

- Egypt vil ikke overlate Gaza til seg selv. Det som skjer er en øredøvende aggresjon mot menneskeheten, sier Egypts president, som er fra det tidligere forbudte Muslimsk brorskap.

Imorgen sender Tunis sin utenriksminister og president Moncef Marzoukis stabssjef til den Hamas-styrte enklaven.

Valfarter
Gaza er i ferd med å bli et valfartssted for arabiske ledere som vil vise sin solidaritet med palestinerne.

- Egypt vil ikke spare noen anstrengelser for å stanse aggresjonen og få til en våpenhvile, sa den egyptiske statsministeren i Gaza.

Men han var langt fra å lykkes med en våpenhvile. Israel hadde på forhånd sagt at de ville holde et våpenhvile under den egyptiske statsministerens tre timer lange besøk hvis Hamas gjorde det samme. Israel sier at de ikke skjøt ut raketter mens den egyptiske statsministeren var i Gaza, mens 50 raketter ble skutt ut fra Gaza, mot Israel. Dette er ikke bekfreftet av andre kilder.

Tvert imot skal to være drept av israelske bomber i løpet av dagen, en av dem var et barn. Minst 17 palestinere skal være drept og mer enn 150 skadet siden rakettene begynte å hagle over Gaza.

På Vestbredden demonstrerer nå rundt 1000 mennesker og krever bomber mot Tel-Aviv.

Ingen militær forpliktelse
Militæranalytiker og kommandørkaptein Ola Bøe Hansen mener at den politiske mobiliseringen i Gaza, og den arabiske solidariteten det viser, ikke nødvendigvis innebærer noen militær forpliktelse.

- Den egyptiske presidenten Mohamed Morsi er i en spagat. På den ene siden tilhører han det muslimske brorskapet, som i sin tid sto fadder for Hamas. På den andre siden må han forplikte seg til det internasjonale samfunnet, særlig USA, som finansierer den egyptiske hæren, sier Bøe Hansen.

Bøe Hansen tror Egypt først og fremst er interessert i å forhandle fram en våpenhvile.

- Jeg tror Morsis interesse først og fremst er å spre det muslimske brorskapets innflylelse over hele Midtøsten, i Palestina, i Syria, og andre steder, sier Bør Hansen.