- Valg av jagerfly ikke viktig del av forsvarspolitikken

Kristin Halvorsen og andre SV-topper prøver å tone ned Stein Ørnhøis rolle i tidenes norske våpenkjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her får SV-topp hemmelig våpennotat

FLYKJØPSAKEN

Norgeshistoriens største våpenkjøp med kostnadsoverslag over 100 milliarder kroner skal besluttes i løpet av denne stortingsperioden.

Valget står mellom disse tre kampflyene:

F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)

Bygges av Lockheed Martin og utvikles i partnerskap med åtte land.

Norge inngår og bidrar med én milliard kroner.

Eurofighter

Bygges av det felleseuropeiske EADS-konsernet.

Norge bidrar med inntil en kvart mrd. i teknologiutvikling.

Flyet er i praksis ferdig.

JAS Gripen

Er utviklet av svenske SAAB. Flyet finnes allerede i en rekke utgaver.

Versjonen Norge eventuelt skal kjøpe, er fortsatt på tegnebrettet.

Norge bidrar med inntil en kvart milliard i utviklingsstøtte.

LES NOTATENE HER:
Notat 1

Notat 2

(Dagbladet.no): SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen avviser at Stein Ørnhøi handler på vegne av partiet i jagerflysaken.

- Ørnhøi har ikke mandat fra SV. Han opptrer på vegne av seg selv.

SV-lederen er ikke glad for Dagbladets oppslag om SV-nestoren Stein Ørnhøis arbeid for at Norge skal kjøpe svenske jagerfly.

- Dagbladet nærer opp under en historie hinsides alle proposjoner. Ulike aktører har ulike kontakter med interessegrupper, men dette er Ørnhøi som opptrer som privatperson.


- Men dere har et nært forhold etter som han er din rådgiver innen forsvars- og sikkerhetspolitikk?

<strong><b>FLYMAT:</strong></b> Innerst i rommet, nærmest vinduet, sitter advokat Knut Solvang. Ved siden av ham PR-rådgiver Rolf Nereng. Med ryggen til sitter SV-veteran Stein Ørnhøi. Foto: ULF ANDRÉ ANDERSEN
FLYMAT: Innerst i rommet, nærmest vinduet, sitter advokat Knut Solvang. Ved siden av ham PR-rådgiver Rolf Nereng. Med ryggen til sitter SV-veteran Stein Ørnhøi. Foto: ULF ANDRÉ ANDERSEN Vis mer

- Valg av jagerfly er ikke en viktig del av forsvars- og sikkerhetspolitikken. SV vil ikke ha nye kampfly, sier Halvorsen.  

Finansministeren gjentok denne uttalelsen to ganger under telefonintervjuet. Finansministerens rådgiver Roger Sandum understreker i ettermiddag at det er selve leverandørvalget partilederen mener er lite viktig for norsk  forsvars- og sikkerhetspolitikk.

- Ikke noe galt

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen kan ikke forstå at Stein Ørnhøi gjorde noe galt da han spiste middag med JAS Gripen-lobbyister.

– Den forrige regjeringen øste ut mer enn en halv milliard kroner til utvilingen av det amerikanske jagerfly-alternativet F 35. Da er det for småtterier å regne at Stein Ørnhøi spiser middag på Statholdergaarden i Oslo sammen med representanter for det svenske jagerflyet JSA Gripen, sier SVs forsvarspolitiske talsmann.

Han er nøye med å understreke at Ørnhøi ikke holdt møtet på vegne av SV eller SVs forsvarsfraksjon, men samtidig gjør han det klart at SV hele tiden har vært opptatt av å se nærmere på et mulig svensk-norsk industrisamarbeid – deriblant jagerfly-samarbeid.

– Vi ser at NATO trekker seg ut fra sine engasjementer i Nord-Atlanteren. Vi er inne i en tid det kan være viktig for Norge å tenke et annerledes om forsvars- og sikkerhetspolitikk. En vei å gå er å skape et nærmere samarbeid med våre naboland, sier Jakobsen.

Han mener regjeringen har gjort det helt rette, nemlig å få fram tre gode alternativer å velge mellom. Mens Bondevik-regjeringen bare var opptatt av å tekkes det mektige, amerikanske våpenkonsernet Lockheed Martin, har den rød-grønne regjeringen etablert JAS Gripen og Eurofighter som likeverdige konkurrenter.

- Valg av jagerfly ikke viktig del av forsvarspolitikken

– Vi har nå mulighet til å legge grunnlaget for et viktig norsk-svensk samarbeid, et samarbeid som kan gagne norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, men også norsk industri generelt. I disse tider trenger Norge flere pilarer i vår forsvars- og sikkerhetspolitikk, og det er ingen hemmelighet at Ørnhøi har vært opptatt av det svenske alternativet, sier Jakobsen til Dagbladet.no.

– Men det trenger ikke å bety at Norge skal kjøpe jagerfly fra Sverige, for det å kjøpe nye fly er bare et av flere alternativer. Stortinget kan beslutte å beholde F 16-flyene lenger, slik SV går inn for, eller vi kan bestemme oss for å leie jagerfly.

– Fra Sverige, for eksempel?

– Riktig. For eksempel fra Sverige.

– Hvor sentral er Stein Ørnhøi som rådgiver for SV i forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål?

– Stein har vært en viktig rådgiver for meg, og han gjør en viktig jobb for SV.

– Er hans kontakt med Wallenberg-familien og JAS Gripen noe han gjør på vegne av SV?

– Nei. Men hva som skjedde på det møtet Dagbladet omtaler i dag, vet jeg ikke. Det må dere snakke med Ørnhøi om, sier Jakobsen.

- Har ingen rolle

Dagbladet.no har i dag stilt forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen en rekke spørsmål om Ørnhøis rolle i norsk forsvarspolitikk og hans kontakt med en våpenprodusent. Dette er Strøm Erichsens svar i saken:

- Stein Ørnhøi har ingen offisiell rolle i kampflyprosjektet. Når det gjelder personer som har en offisiell rolle i prosjektet, er det svært strenge regler for hvordan de skal forholde seg til de ulike kandidatene. Vi har tre kandidater, og vi forholder oss til alle på en ryddig og ordentlig måte.

TONER NED SAKEN: SV-leder Kristin Halvorsen mener Dagbladet blåser opp saken.
FORSVARER PARTIKAMERAT: - Det er ingen hemmelighet at Ørnhøi har vært opptatt av det svenske alternativet, sier SVs forsvarspolitiske talsmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer