SPLITTET NASJON: : Valgplakater er hengt opp i den bosniske byen Mostar - 120 kilometer fra hovedstaden Sarajevo.  Bosnia sliter både politisk, sosialt og økonomisk. Årsaken er den sterke etniske splittelsen, mener eksperter. Foto: Reuters /Dado Ruvic / SCANPIX.
SPLITTET NASJON: : Valgplakater er hengt opp i den bosniske byen Mostar - 120 kilometer fra hovedstaden Sarajevo. Bosnia sliter både politisk, sosialt og økonomisk. Årsaken er den sterke etniske splittelsen, mener eksperter. Foto: Reuters /Dado Ruvic / SCANPIX.Vis mer

Valg i dypt splittede Bosnia

- Ett av de verste stedene i Europa å drive forretninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Stemmelokalene i Bosnia stengte søndag kveld i et valg som enten kan føre med seg muligheter for EU-medlemskap eller ytterligere forsterke de store etniske motsetningene.

Klokka 19 søndag kveld stengte stemmelokalene i Bosnia, og bosnierne håper valget skal bidra til at landet kommer ut av den politiske stillstanden.

Landet er fortsatt sterkt preget av splittelse mellom muslimer, serbere og kroater, en splid som har vedvart siden krigen i perioden 1992-1995.

Vestlige land håper at valget skal gi landet myndigheter som vil greie å samarbeide på tvers av etnisitet, og få i gang en politisk reformprosess. I tillegg må landet styrke sine svake sentrale institusjoner, noe som er en forutsetning for EU-medlemskap.

Todelt «Nasjonalisme og smale interesser er blitt prioritert høyere enn folkets beste,» skrev Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle og hans britiske kollega William Hague i en felles uttalelse før valget.

Som følge av Dayton-avtalen fra 1995 er landet fortsatt delt i to nesten helt selvstyrte deler, den serbisk styrte Republika Srpska og den muslimsk-kroatiske føderasjonen.

Tross betydelig internasjonalt press har det ikke skjedd noen tilnærming mellom de to delstatene, og landets sentrale institusjoner er svake.

Siden forrige valget i 2006 har tvert imot den etniske og politiske mistilliten økt.

Komplisert Bosnias fastgrodde etniske konflikter gjenspeiles også i motsetningene i landets presidentskap, som består av en representant for hver av folkegruppene.

I søndagens valg stemte bosnierne både på en sentral nasjonalforsamling og en folkeforsamling for hver av landets to delstater. I tillegg ble det avholdt distriktsvalg i den muslimsk-kroatiske føderasjonen, mens det i Republika Srpska ble stemt fram ny president.

Trussel om løsrivelse En av presidentkandidatene, Milorad Dodik, har før valget trappet opp truslene om å løsrive Republika Srpska fra Bosnia hvis selvstyret til de bosniske serberne innskrenkes.

Muslimske og kroatiske partier har på sin side lovet at de vil endre landets politiske struktur, men de er uenige i hvordan det skal gjøres.

Ifølge meningsmålinger vil de samme nasjonalistiske partiene som styrer landet i dag, også få flertall denne gangen, om enn med noe mindre mandat.

Velgerne håper at politikerne skjerper seg, selv om mange frykter at situasjonen blir som før.

- Jeg forventer meg at den nye regjeringen skal takle den økonomiske og sosiale krisen og bekjempe arbeidsløsheten, sier Emina Abrahamsdotter, en bosnisk kvinne som har bodd i Sverige i nesten 20 år, men som har flyttet tilbake til fødebyen Sarajevo for å jobbe med et EU-prosjekt.

En annen kvinne sier at hun håper valget vil føre til et maktskifte.

- Jeg stemmer for å bytte ut politikerne som har latt dette landet stagnere i over 15 år. Det er på tide at de går, sier Emina Sejdic til nyhetsbyrået Reuters.

- Kan bli verre Tankesmia International Crisis Group (ICG) advarer mot hva som vil skje hvis Bosnia ikke greier å endre kurs.

«Hvis forholdet mellom muslimske, kroatiske og serbiske ledere fortsetter å forverre seg, i kombinasjon med fortsatt økonomisk nedgang, kan folkelig misnøye forvandles til etniske motsetninger og vold,» skriver gruppa i en fersk rapport.

Ifølge ICG er landet ett av de verste stedene i Europa å drive forretninger, noe som hindrer utnyttelse av landets økonomiske potensiale.

Valentin Inzko, spesialutsendingen fra FN, oppfordret fredag velgerne i landet til å ikke la etnisitet bli den avgjørende faktoren i valget.

De første resultatene var ventet natt til mandag.

(NTB-TT-AFP).