Valg i «Europas siste diktatur»

Opposisjonen frykter valgfusk og har oppfordret hviterusserne til å demonstrere.

VALGETS KVALER: Hviterusserne gikk søndag til valgurnene for å stemme i presidentvalget som trolig vil sikre Aleksandr Lukasjenko en fjerde periode i lederstolen. Foto: SCANPIX
VALGETS KVALER: Hviterusserne gikk søndag til valgurnene for å stemme i presidentvalget som trolig vil sikre Aleksandr Lukasjenko en fjerde periode i lederstolen. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hviterusserne gikk søndag til valgurnene for å stemme i presidentvalget som trolig vil sikre Aleksandr Lukasjenko en fjerde periode i lederstolen.

Opposisjonen frykter valgfusk og har oppfordret hviterusserne til å demonstrere i sentrum av hovedstaden Minsk når stemmelokalene stenger søndag kveld. Men regjeringen varsler at alle forsøk på å skape bråk under eller etter valget vil bli slått hardt ned på i det som av mange blir stemplet som Europas siste diktatur.

Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, stiller til valg mot ni utfordrere fra opposisjonen, men ingen av dem utgjør noen reell konkurranse.

Til tross for krass kritikk fra Vesten, dalende popularitet på hjemmebane og tiltakende misnøye med ham i det viktige nabolandet Russland, er ingen i stand til å true Lukasjenkos maktposisjon.

Rundt 1.000 internasjonale valgobservatører er på plass i landet, og det er første gang siden 1994 at observatører får delta.

Stemmelokalene skal holde åpent til klokken 18 søndag kveld, og det er ventet at resultatene vil være klare straks etter det, opplyser Nikolaj Lozovik i landets valgkommisjon på statlig fjernsyn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer