Valg i Øst-Timor

Landet har 50 prosent arbeidsløshet og 60 prosent underernæring. Vil valget endre noe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Valglokalene åpnet mandag morgen i Øst-Timor der velgerne skal velge ny president etter Xanana Gusmão. Velgerne håper valget betyr slutten på et år med vold og kaos.

De 522.000 timoreserne som har stemmerett, må velge mellom den nåværende statsministeren José Ramos-Horta, den tidligere geriljalederen Francisco Guterres og lederen for det viktigste opposisjonspartiet, Fernando «Lasama» de Araujo. Ytterligere tre kandidater med mindre sjanse til å vinne, stiller.

Det er lite sannsynlig at en kandidat vinner flertall, og en ny runde mellom de to som får flest stemmer, blir etter alt å dømme resultatet.

Ramos-Horta var favoritten da valgkampen begynte, men Guterres, som er mer kjent som Lu-Olo og er leder for Fretilin, som ledet uavhengighetskampen, har halt innpå.

Den populære tidligere motstandslederen Gusmão ønsker ikke å fortsette som president når hans periode går ut, og vil i stedet forsøke å bli valgt til statsminister, en stilling som gir mer makt enn presidentstillingen.

Håp om fred og ro Innbyggerne i det lille landet håper at valget skal bety slutten på et år med vold og ustabilitet som truet med å kaste et av verdens fattigste land ut i borgerkrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer