Valg i Storbritannia 7. juni

Det blir nyvalg i Storbritannia 7. juni, kunngjorde statsminister Tony Blair i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair var tidligere på dagen hos dronningen og ba henne formelt om å oppløse parlamentet.

Valget har vært en åpen hemmelighet i flere uker, men tirsdag ble det offisielt, selv om mediene ble spent på pinebenken i noen ekstra timer. Blair kom ikke med kunngjøringen før han kom til St. Saviour's og St. Olav's jenteskole i det indre London.

Meningsmålinger viser at Arbeiderpartiet har en ledelse på de konservative med 20 prosentpoeng.

Den fire uker lange valgkampen vil ventelig dreie seg om innenrikspolitiske saker. Blair vil helst ikke snakke for mye om britisk medlemskap i eurosonen, noe som splitter velgerne.

Valgkampen i gang

Statsministeren valgte å dra til en skole i Sør-London for å komme med den endelige bekreftelsen på at det blir valg 7. juni. Slik fikk han understreket at Labours første prioritet også i denne valgkampen blir utdanning.

- Enhver stemme i dette valget er viktig. Vi kan ikke ta noen stemme for gitt. Det er styrken i vårt demokrati, sa Blair i sin valgstarttale.

Han oppsummerte sine fire år ved makten ved blant annet å peke på at Storbritannia i dag har den fjerde sterkeste økonomien i verden, den laveste inflasjonen i Europa og en rekordlav arbeidsløshet.

- Da vi gikk til valg for fire år siden lovet vi ikke å gjøre raske endringer, men å gjøre dem skikkelig. Vi har fått gjort mye, det er fremdeles mye som gjenstår, men vi er på rett vei. Vi vil ha et samfunn hvor alle har en mulighet, ikke bare de få, sa Blair.

Dette var en dag Tony Blair hadde ventet på lenge. Han ville egentlig hatt valget 3.mai, men dette måtte utsettes på grunn av munn- og klovepidemien. Den ser nå ut til å være under kontroll med fem-seks utbrudd om dagen. Statsministerens håp er nok at tallet skal være nede i null på valgdagen.

Alle venter at Labour vil vinne valget. Spørsmålet er bare hvor stor seieren blir. Labour har de siste månedene hatt en ledelse på over 20 prosent på meningsmålingene. Og det er de som mener at bookmakerne vil gi bedre odds på at Themsen begynner å renne oppover enn at toriene vinner valget.

Blairs frykt er at mange vil ta Labours valgseier for gitt og la være å stemme. Derfor understreket han da også i talen sin tirsdag at enhver stemme er viktig. Valgdeltagelsen i 1997 var på 71,2 prosent, den laveste etter krigen. Mange frykter den kan bli langt lavere denne gangen.

Toriene i krise

Selv om kampen virker nesten umulig for de konservatives leder William Hague, forsøker han å oppildne sine tilhengere med at en ting er meningsmålinger, noe annet valg.

- La ingen fortelle dere at dere ikke har noe valg. Det har dere, sa William Hague da han tjuvstartet valgkampen i Watford tirsdag.

- Det vi har nå er en regjering som ikke først og fremst ber om en ny periode, men om en ny sjanse. Vil dere virkelig gi dem det, spurte Hague.

Hague leder et parti i dyp krise. Tiltroen til partilederen er sviktende og det krangles innad i partiet.

Bare for en uke siden viklet toriene seg inn i en rasismestrid som truer med å blusse opp igjen når som helst. Hague måtte svinge partipisken og tvinge egne parlamentsmedlemmer til å gå tilbake på utsagn om at «britene var blitt en bastardrase».

Hague håper nok i det lengste at rasisme og innvandrerpolitikk ikke blir noe tema i valgkampen. Han vil helst snakke om lavere skatter, hardere straffer og viktigheten av å bevare pundet og ikke innføre euroen.

Det tredje største partiet, Liberaldemokratene, gjorde et svært godt valg i 1997. Partiet fikk 17 prosent av stemmene og doblet antall representanter i Underhuset. Partiet har fått en ny leder siden forrige valg, Charles Kennedy. Mange er spente på om han klarer å gjøre et like godt valg som sin forgjenger Paddy Ashdown.

Kennedy har allerede startet valgkampen, han var ute med partiets valgkampbuss og møtte velgere i Portsmouth mandag. Tirsdag gjorde han som Tony Blair og besøkte en skole i Sør-London.

(NTB-Trine Andersen / Reuters)

<B>- VALGET AVHOLDES 7. JUNI: </B>Statsminister Tony Blair kunngjorde datoen for det neste valget i Storbritannia i dag. <p>Foto: SCANPIX
<B>OPPLAGT STATSMINISTER: </B>- Enhver stemme i dette valget er viktig, sa en opplagt Tony Blair i dag. Statsminsteren frykter at mange vil ta Labours valgseier for gitt og la være å stemme.