Valg kan bli utsatt i Irak

Den svært vanskelige sikkerhetssituasjonen i Irak kan føre til at det planlagte valget i januar blir utsatt i to måneder. Lørdag ble 40 mennesker drept av to bilbomber i byen Hilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er forpliktet til å holde valg, og en av oppgavene er å jobbe hardt fremover for å oppnå dette målet. Sikkerhetssituasjonen vil imidlertid være avgjørende for om vi klarer å avholde valg i januar, februar eller mars, sa den midlertidige irakiske statsministeren Iyad Allawi til TV-kanalen CBS lørdag.

Fire dager før USA overdrar makten i Irak til den midlertidige overgangsregjeringen ble opp til 40 mennesker drept og 22 andre såret da to bilbomber eksploderte i byen Hilla sør for Bagdad, ifølge den amerikanske okkupasjonshæren.

Halshogging

Samtidig truet opprørere i Irak med å halshogge tre kidnappede tyrkere dersom ikke tyrkiske selskaper og arbeidere forlater Irak innen 72 timer.

TV-kanalen Al Jazeera mottok lørdag en uttalelse og et kort videoopptak av de tre tyrkerne som er kidnappet av gruppen Jama'at al Tawhid og Jihad. Gruppen ledes angivelig av Abu Musab al-Zarqawi, som ifølge USA er al-Qaidas leder i Irak.

Zarqawis gruppe har tidligere halshogd en sørkoreaner og en amerikaner.

Kneler

Videoopptaket viser tre menn som kneler foran tre maskerte bevæpnede menn. I hendene holder gislene det som trolig er passene deres. Navnene til de kidnappede ble lest opp på tyrkisk.

Kidnapperne oppfordret befolkningen i Tyrkia til å demonstrere mot president George W. Bush, som besøker landet i forbindelse med NATO-toppmøtet mandag og tirsdag.

Kidnappernes tidsfrist på 72 timer løper ut før toppmøtet avsluttes.

Deltar ikke

Tyrkia deltar ikke i den USA-ledede okkupasjonsstyrken i Irak, men mange tyrkere er i Irak som innleid arbeidskraft. I uttalelsen heter det at «tyrkiske styrker og selskaper som støtter okkupasjonen i Irak» må reise vekk innen fristen løper ut.

Amnesti

Iyad Allawi sier samtidig at han har forståelse for de irakerne som i desperasjon har motarbeidet den amerikanskledede okkupasjonen av landet. I et innlegg i avisa The Independent on Sunday tilbyr han dem amnesti. Tilbudet skal være et forsøk på å isolere de mest ytterliggående opprørerne.

- Vi jobber med planer om å gi amnesti til irakere som støtter det såkalte opprøret uten å ha begått kriminelle handlinger, skriver Allawi.

Iraks midlertidige regjering «kommer til å gjøre et klart skille mellom de irakere som i desperasjon har motarbeidet okkupasjonen og de utenlandske fundamentalistiske terroristene og kriminelle, hvis eneste mål er å drepe og lemleste uskyldige mennesker, og å se Irak mislykkes», skriver statsministeren i innlegget. (NTB)

VALGET KAN BLI UTSATT: Amerikanerne venter et økende antall angrep fram mot maktovertagelsen 30. juni. Nå kan valget bli utsatt. Her er amerikanske militære på raid etter våpen i hjemmet til en iraker i byen Abu Ghraib utenfor Bagdad.