Valg med bismak

Etter alle solemerker vil et stort flertall av de som stemmer si ja til at Krim blir en del av Russland. Spørsmålet er om Putin våger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

President Vladimir Putin vil og får etter all sannsynlighet velgernes tillit, når russerne på Krim i dag stemmer om halvøya skal bli en del av Russland. Spørsmålet er om Putin virkelig våger å innlemme Krim som en del av Russland. Konsekvensene kan bli store. Historisk sett har forholdet mellom Putin og Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel vært tett og godt. Men Merkel har på sterkeste advart Putin, mot å innlemme Krim som en del av Russland. Var russisk Under ledelse av Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov bestemte kommunist partiet (SUKP) i Sovjetunionen i februar 1954 å overføre Krim fra den russiske sovjetrepublikken til den ukrainske sovjetrepublikken.

Da Sovjet-regimet raknet i 1991, krevde aldri russerne å få tilbakeført Krim. Det var trolig en ren forglemmelse.

Dagens valg er omstridt. Velgerne skal ta stilling til om Krim skal inngå i en union med Russland, eller forbli en del av Ukraina men få utvidet selvstyre og få et nærere forhold til Russland.

1,6 millioner velgere Valglokalene er nå åpne, og de nærmere 1,6 millionene som har stemmerett skal ta stilling til spørsmålet. Det er ventet at urbefolkningen - krim-tartarene - og de etniske ukrainerne vil boikotte valget. Et folkeavstemning som Ukraina og den vestlige del av verden mener aldri skulle ha funnet sted.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.