Valg med bismak

Etter alle solemerker vil et stort flertall av de som stemmer si ja til at Krim blir en del av Russland. Spørsmålet er om Putin våger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin vil og får etter all sannsynlighet velgernes tillit, når russerne på Krim i dag stemmer om halvøya skal bli en del av Russland.
Spørsmålet er om Putin virkelig våger å innlemme Krim som en del av Russland. Konsekvensene kan bli store. Historisk sett har forholdet mellom Putin og Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel vært tett og godt. Men Merkel har på sterkeste advart Putin, mot å innlemme Krim som en del av Russland.
Var russisk Under ledelse av Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov bestemte kommunist partiet (SUKP) i Sovjetunionen i februar 1954 å overføre Krim fra den russiske sovjetrepublikken til den ukrainske sovjetrepublikken.

Da Sovjet-regimet raknet i 1991, krevde aldri russerne å få tilbakeført Krim. Det var trolig en ren forglemmelse.

Dagens valg er omstridt. Velgerne skal ta stilling til om Krim skal inngå i en union med Russland, eller forbli en del av Ukraina men få utvidet selvstyre og få et nærere forhold til Russland.

1,6 millioner velgere Valglokalene er nå åpne, og de nærmere 1,6 millionene som har stemmerett skal ta stilling til spørsmålet. Det er ventet at urbefolkningen - krim-tartarene - og de etniske ukrainerne vil boikotte valget. Et folkeavstemning som Ukraina og den vestlige del av verden mener aldri skulle ha funnet sted.

Uansett hva som blir resultatet av de folkeavstemningen, betyr de to alternativene i virkeligheten at Russland tar kontroll over Krim.

Da FN behandlet spørsmålet la Russland som ventet ned veto mot at folkeavstemningen var ugyldig. Det er ikke mulighet for velgerne å stemme blant eller nei til de to alternativene.

De internasjonale nyhetsbyråene som er til stede under folkeavstemningen melder om velgerne strømmer til valglokalene i de store byene som Simferopol.

Russerne stemmer Men i områder hvor krim-tartarene holder til skal det ikke være påfallende mange som tatt seg til stemmelokalene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP unnlot Kina å stemme over forslaget USA framsatte. Kina valgte samme taktikk som under Georgia-krisa i 2008.

- Jeg kom hit og stemte, på denne festlige dagen for Krim og vi som her sin skyld. Nå skal jeg inn til sentrum og feire, sier velgeren Vladimir till Reuters.

PUTINS VALG:  Russlands mektige president Vladimir Putin har blitt advart, spørsmålet er om han virkeliog våger å innlemme Krim som en del av Russland. Foto:  Mikal Metzel, AFP
PUTINS VALG: Russlands mektige president Vladimir Putin har blitt advart, spørsmålet er om han virkeliog våger å innlemme Krim som en del av Russland. Foto: Mikal Metzel, AFP Vis mer

Tv-bilder fra Simferopol viser en stor strøm av velgere som køer foran valglokalene, melder nyhetsbyråene.

I kystbyen Sevastopol svaier russiske flagg på biler, busser og på husene, rapporterer det franske nyhetsbyrået AFP.

Sevastopol som, er base for den russiske Svartehavsflåten er preget av en russisktalende befolkning.

80-årig gamle Aleftina Limova forteller til AFP att hun er fødd i Russland og vil bli russer igjen.

- Jag har ikke sovet i hele natt. Jag har ventet på denne dagen, og alt går som jeg ønsker, sier kvinnen til AFP.

Mens de russisk ættede strømmer til valglokalene forberede den vestlige verden sanksjoner mot Russland.

Sanksjoner Frankrikes president François Hollande sa i går lørdag at folkeavstemningen ikke er lovlig.

- Frankrike, som EU, kommer ikke att akseptere denne liksom avstemningen, slo Hollande fast sammen med Italias statsminister Matto Renzi på en pressekonferanse i Paris.

ADVARER PUTIN:  Forbundskansler Angela Merkel har på det mest bestemte advart Putin og Russland mot å innlemme Krim i Russland. Foto: Nicolas Armer, AFP.
ADVARER PUTIN: Forbundskansler Angela Merkel har på det mest bestemte advart Putin og Russland mot å innlemme Krim i Russland. Foto: Nicolas Armer, AFP. Vis mer

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs Kerry hadde senet i går nye telefonsamtaler, hvor de forsøkte å diskutere krisa på Krim, rapporterer både Reuters og det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Lavrov skal nok en gang understreket Russlands holdning:

«Folkeavstemningen er helt på linje med folkeretten og resultatet skal være ett utgangspunkt for halvøyas framtid».

Lavrov skal også ha vært klar på at det nye regimet i Ukraina må sette en stopper for det russerne omtaler som

«Ultranasjonalister og radikale grupper som terroriserer dissidenter og russisk språklige».

- Bryter avtalen Det er foreløpig ikke meldinger fra Krim om uroligheter ved valget.

- Russland fortsetter å sende militære tropper til Krim. Nå er 22.000 russiske soldater kommer, sier Ukrainas konstituerte forsvarsminister Ihor Tenjukh.

Han viser til den bilaterale avtalen mellom Ukraina og Russland. En avtale som regulerer antall soldater som kan være på russernes marinebase i Sevastopol. Avtalen tillater 12.500 soldater.

 - LOVLIG VALG: - Folkeavstemningen er helt på linje med folkeretten og resultatet skal være ett utgangspunkt for halvøyas framtid, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto:Brambatti Peri, AFP
- LOVLIG VALG: - Folkeavstemningen er helt på linje med folkeretten og resultatet skal være ett utgangspunkt for halvøyas framtid, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto:Brambatti Peri, AFP Vis mer

- Dette er et grovt brudd på avtalen, og bevis for at Russland ulovlig har tatt seg til rette på Krim, sier Tenjukh, ifølge Reuters og Interfax.

AKSEPTERER IKKE: Frankrikes president Francois Hollande sier rett ut at han ikke aksepterer valget på Krim. Foto: Philippe Wojazer, AFP
AKSEPTERER IKKE: Frankrikes president Francois Hollande sier rett ut at han ikke aksepterer valget på Krim. Foto: Philippe Wojazer, AFP Vis mer