Valg-observatører sorteres ut av KGB

Og i dag blir Hviterusslands enehersker Aleksandr Lukashenko valgt for fem nye år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minsk (Dagbladet.no): Reisebyrået i Vilnius ordnet visum og reiser til Hviterussland for nordiske valgobservatører. Litauens sikkerhetspoliti etterforsker saken.

I dag skal det velges president i landet som av mange omtales som Europas siste diktatur, Hviterussland. Etter forrige presidentvalg, i 2001, erklærte president Aleksandr Lukashenko at han var valgvinner, med rundt 85 prosent av stemmene, bare få timer etter av valgurnene stengte.

Valgmålinger de siste dagene peker mot 65 prosent oppslutning for Lukashenko og mellom 15 og 25 prosent for den fremste opposisjonskandidaten, Aleksndr Milinkevich. Alle tegn tyder på at Lukashenka tar fem nye år som president.

Mange nordiske valgobservatører har denne uken blitt jaget fra landet. Nå mener de å ha funnet forklaringen på hvorfor det hemmelige overvåkningspolitiet KGB så lett sporet dem i mange av landets regioner og byer.

Holdt tilbake pass

- Reisebyrået vårt nektet å gi oss tilbake 13 av passene våre. De oppbevarte dem for å legge inn visum fra Hviterusslands ambassade i Vilnius. Da ble vi mistenksomme, sier Julia Lisovskaya til Dagbladet.no.

Hun jobber som koordinator for demokratiorganisasjonen Silba i Vilnius.

I stedet for å levere tilbake observatørenes pass forlangte reisebyrået å få oversendt 20 andre pass, som de tidligere hadde returnert til Lisovskaya, da med visum og nødvendige tillatelser.

 OPPOSISJONSKANDIDATEN  Aleksandr Milinkevich samler mange tilhørere på valgmøter, men president i Hviterussland blir han ikke. I dag blir Alksandr Lukashenko valgt for fem nye år. FOTO: Scanpix/Reuters.
OPPOSISJONSKANDIDATEN Aleksandr Milinkevich samler mange tilhørere på valgmøter, men president i Hviterussland blir han ikke. I dag blir Alksandr Lukashenko valgt for fem nye år. FOTO: Scanpix/Reuters. Vis mer

- Jeg nektet. Mange av dem hadde vi allerede sendt hjem til observatørene våre, sier hun.

Hvorfor tror du de ønsket disse tilbake?

- For å gi dem til KGB og den hviterussiske ambassaden så de kunne registrere personopplysninger. Slik ville de gjøre det vanskeligere i vårt arbeid med å se etter brudd på demokratiske spilleregler i det hviterussiske valget. D

Da de 13 passene  til slutt ble eturnert, etter trusler fra Silbas advokater om politianmeldelse, var det med avslag på alle visumsøknadene.

- Vi må informere KGB

Tidligere denne uken startet en bølge av anholdelser og trusler om deportasjon av de 60 Silba-observatører som slapp inn i Hviterussland. På samme tidspunkt ringte en mann, som ikke ville presentere seg, til Silbas kontor og spurte i hvilke byer og hoteller det oppholdt seg dansker.

- Vi fattet jo mistanke og fikk sporet samtalen. Overraskende vi kom til reisebyrået vårt, sier Jonathan Nielsen, prosjektkoordinator i Silba, på telefon fra Vilnius.

- Vi ba vår koordinator her i Vilnius ringe tilbake med båndopptaker for å få en forklaring.

Kvinnen som svarte på oppringningen var først unnvikende og mente at de hadde feil nummer.

- Jeg lot som vi ikke fattet mistanke om at noe var galt. Etterhvert fortalte hun meg at de trenger informasjonen for å viderebringe den til KGB som igjen trenger opplysningene i sitt arbeide under siste runde i valgkampen, sier Lisovskaya.

- Sendes hjem og mister autorisasjon

Litauske sikkerhetsstyrker opplyser at de har overvåket reisebyrået i lengre tid, og at kvinnen som arbeider der tidligere har vært ansatt ved den hviterussiske ambassaden i landet og har hviterussisk statsborgerskap. Flere ansatte er avhørt og båndopptaket har blitt avspilt i flere litauske medier. I Litauen, som i likhet med Hviterussland er en tidligere Sovjet-stat, sees ikke spionasje eller samarbeid med Hviterusslands autoritære sosialistregime på med med blide øyne.

Mannen som ringte og stilte spørsmål om danskenes bosted i Hviterussland er også ansatt ved reisebyrået, og har litauisk statsborgerskap.

- Vi har fått beskjed om at han sannsynligvis mister autorisasjonen til å drive reisebyråer, sier Nielsen.

Reisebyrået heter Fridmis og ligger i Vilnius. Ingen besvarte henvendelser til kontoret via telefon lørdag.

Kastet ut

Generalsekretær Audun Rødningsby i Unge Venstre er en av de nordiske valgobservatørene som ikke er blitt kastet ut. De var 60 som kom til Minsk onsdag, men mange av dem er allerede utvist fra Hviterussland fordi KGB misliker at de har organisert valgdagsmålinger.

-Det kan ventes demonstrasjoner når valglokalene stenger klokka 20. Det kan bli voldelig. Alle demonstrasjoner vil bli møtt med soldater og tåregass, sier Rødningsby til Romerikes Blad.