Valg på aserbajdsjansk

I oljelandet er det presidentens playboy-sønn som er favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aserbajdsjan er kanskje best kjent i Norge som landet Ole Gunnar Solskjær fikk sitt definitive gjennombrudd mot på fotballbanen. Da Solskjær banket ballen i krysset på Ullevaal i juni 1995, åpnet det samtidig døra til karrieren i Manchester United.

Men akkurat som Norge er Aserbajdsjan er oljerikt land. Derfor følges valget i dag nøye av land som USA og Russland. Amerikanske selskaper har investert store summer i oljeutvinningen i landet. Statoil har også investert tungt i den tidligere sovjetrepublikken.

Familiedynasti

Den sittende presidenten, Heidar Alijev, har ligget på et amerikanske sykehus siden han kollapset i april i år. 80 år gamle Alijev har vært en maktfaktor i området siden han inntok lederposisjonen i det lokale kommunistpartiet i 1969. Senere satt han i Bresjnevs politbyrå i 80-årene, før han ble valgt til president i 1993.

Siden har han styrt landet med hard hånd til han falt om i april. For presidenten er en svært omstridt mann. Tilhengerne hevder han har skapt stabilitet i et område som var herjet etter konflikten med Armenia i Nagorno Karabach. Motstanderne hevder Alijev har brukt landet og dets rikdommer til å berike seg og sin familie.

I korrupsjonsrankingen til organisasjonen Transparency International ligger landet helt på bånn. I april i år utestengte det internasjonale fotballforbundet Fifa landet, også det på grunn av de korrupte tilstandene.

Playboy-sønn

For korrupsjonen rir landet som en mare. Da presidenten ble syk var usikkerheten stor om hvem som skulle ta over for ham dersom han døde. Fra sykesenga manøvrerte Alijev det slik at sønnen ble valgt som landets statsminister. Dermed sikret han at sønnen automatisk fikk makta om han selv skulle dø.

Foran dagens presidentvalg var både far og sønn påmeldt som kandidater. I tillegg er sju andre kandidater påmeldt. Men tilstanden til Heidar Alijev er høyst uklar. Offisielle kilder hevder han er ved godt mot, og kommuniserer til sønnen fra sykehuset i USA.

Kritikerne hevder presidenten blir holdt kunstig i live til valget er over, og sønnen formelt har overtatt makten. Derfor mener kritikerne det ikke er tilfeldig at Heidar Alijev nå har trukket sitt eget kandidatur, og oppfordrer folk til å gi sin stemme til sønnen Ilham.

Ilham Alijev var tidligere sjef for Aserbajdsjans nasjonale oljeselskap. Gjennom sitt virke i selskapet ble han raskt kjent som en playboy i Bakus uteliv. Nå fremstår han derimot som en seriøs politiker, og refererer stadig til farens meritter i valgkamptalene sine.

Mediakjør

Likevel går det meste av kritikken mot Alijevene på det massive mediakjøret de har lagt opp til. Motkandidatene føler seg overkjørt av de statlig kontrollerte organene, og plakater av far og sønn er praktisk talt på hver eneste vegg i hovedstaden Baku.

Og budskapet er det samme: Stem på Ilham Alijev for å sikre stabiliteten. For et land som fortsatt er i konflikt med nablandet Armenia er det et budskap som går hjem.

- Jeg stemte på mannen som er kjent i resten av verden. Han er Heidar Alijevs sønn, og vil gi oss fred, sier Ganifa Eminoea til CNN.

Ilham behøver 50 prosent oppslutning i dag for å slippe omkamp mot en av de andre kandidatene. I går arrangerte Ilham valgkampavslutning i Baku med 30 000 tilhørere. Bak talerstolen var en gigantisk plakat med ham selv og faren. På plakaten var det et sitat fra Heidar Alijev:

«Jeg valgte ham. Hva med deg?»

Valget overvåkes av internasjonale valgobservatører. Deriblant minst 10 norske.

PLAYBOY-FAVORITT: Alle regner med at Heidars sønn Ilham Alijev overtar makten i landet etter dagens valg.
BRØD OG SIRKUS: På Ilham Alijevs valgkampavslutning i hovedstaden Baku, var det stor festivitas. I bakgrunnen er plakaten hvor Heidar Alijev anbefaler sønnens kandidatur.
GAMMEL OG SYK: Heidar Alijev overvåker valget i hjemlandet via internett, opplyser offisielle kilder.