Valg på lørdag, men hvor?

Velgerne vet fortsatt ikke hvor valgstasjonene skal være, nesten ingen valgobservatører har blitt klarert av regjeringen, og opposisjonen saksøker Mugabe. Det er to dager igjen til presidentvalget i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Movement for Democratic Change (MDC) er Robert Mugabes hovedmotstander i valgkampen i Zimbabwe. Partiet har anklaget Mugabes tilhengere for vold, tortur, og terror mot partiets tilhengere, og Mugabe har svart med å arrestere flere av MDCs ledere under anklager av drapsplanlegging på Mugabe.

MDC hevder regjeringspartiet Zanu-PF forsøker å kuppe valget, og true MDCs tilhengere til å holde seg borte fra valglokalene i helgen. Flere opposisjonelle har hevdet at de har blitt torturert av regjeringstilhengere.

I går meldte den statseide avisa Herald at lederen for landets krigsveteraner, Endy Mhlanga, var banket opp av tilhengere av MDC.

Fullt kaos

Midt i alle beskyldningene om sabotasje og valgfusk hersker det totalt kaos rundt avviklingen av selve valget. MDC har saksøkt Mugabe og hans Zanu-PF over endringene i valgloven som Mugabe tvang gjennom nasjonalforsamlingen, samtidig som Mugabe lovet å fortsette strafeforfølgelsen av MDCs presidentkandidat Morgan Tsvangirai så fort valget var unnagjort.

Tsvangirai er anklaget for landsforræderi etter å angivelig å ha planlagt å drepe president Robert Mugabe.

- Ingen drapsmann kommer til å være ustraffet, og ingen vi vet har planlagt slike ugjerninger vil unnslippe, sa president Mugabe i en fjernsynsoverført valgtale, med tydelig adresse til Tsvangirai, i følge BBC.

Samtidig vet ingen i Zimbabwe hvor valglokalene befinner seg. MDC frykter at Mugabe kommer til å kutte ned på antall valglokaler i de urbane strøkene hvor MDC høster størst støtte, og derved minimere valgoppslutningen i de tettest befokede områdene. I tillegg har ikke regjeringen offentliggjort stemmelistene, og den offisielle valgkommisjonen i Zimbabwe kunne heller ikke tallfeste antall trykkede stemmesedler.

Manglende observatører

Av 12 000 nominerte valgobservatører har valgkommisjonen bare akkreditert 300 stykker. Ingen i valgkommisjonen kunne gi noe svar på hvorfor så få av de uavhengige observatørene var blitt akkreditert, men regjeringen i Zimbabwe stiller 22 000 statsansatte til disposisjon som valgovervåkere. Regjeringen påstår at de statsansatte observatørene vil være objektive, og nekter hardnakket for å fuske med valgavviklingen.

- Vi går inn ivalget med øynene åpne, vi er klar over at valget ikke er fritt, at det er urettferdig, og at det er en stor sjanse for valgfusk, sier en talsmann for MDC, Welshman Ncube, til BBC.

På toppen av det hele rammes nå Zimbabwe av hungersnød. Mugabe lover ekstraordinære mat-tiltak, og lover at ingen i Zimbabwe skal dø av sult. Krisen er enorm for landet som en gang var netto-eksportør av mat. Og så er det to dager igjen til president-valget som ingen vet hvor skal foregå.

john.rasmussen@dagbladet.no

OPPOSISJONSLEDER: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, til venstre, og MDC-talsmann Welshman Ncube frykter valgfusk foran helgens president-valg i Zimbabwe.