Valg som stinker

Franskmennene strømmer til for å stanse Le Pen i dagens presidentvalg - mange med gummihansker og neseklype.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacques Chirac har vunnet valget i Frankrike med om lag 82 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålinger melder nyhetsbyrået Reuters.

Stinkende

Jean-Claude fra Lyon stemte med gummihansker og neseklype på, selv om en fransk domstol på forhånd advarte om at dette strid med valgloven.

- Fransk politikk er i det hele ganske kvalmende. Jeg ønsket å markere det på en konkret måte, sier 38-åringen til AFP.

Han la stemmesedlene til både Chirac og hans høyreekstreme utfordrer Jean-Marie Le Pen i konvolutten. Flere Chirac-velgere var utstyrt med hansker og neseklyper etter oppfordring fra venstreradikale grupper, men de fleste velgerne respekterte rettens avgjørelse og tok av utstyret da de kom inn i valglokalene.

Chirac går mot en knusende seier over Marie Le Pen. Selv Chiracs tradisjonelle politiske utfordrere på venstresiden oppfordret franskmenn til på stemme mot Le Pen. De fleste franske aviser, som ikke pleier å gi konkrete råd til velgerne, ba søndag folk stemme Chirac.

På den siste målingen i Le Figaro fikk Chirac cirka 79 prosent av stemmene, og Le Pen 21 prosent. Spørsmålet er hvor mye over 20 prosent Le Pen får av stemmene. Valglokalene stenger i de fleste byer klokken 18, men i de tre største byene Lyon, Marseille og Paris klokken 20 søndag kveld.

Alt tyder på en høyere valgdeltagelse søndag enn under første valgrunde, noe analytikerne tror Chirac vil tjene på. Tre timer før de siste valglokalene stengte klokka 20 om kvelden, hadde 67,6 prosent avlagt stemme. Det er en markant økning fra første runde, da bare 58,6 prosent deltok. Opinionsinstitutter anslår at deltakelsen kan komme opp i hele 80 prosent eller mer søndag.

Le Pens egentlige oppmerksomhet er rettet mot parlamentsvalget i juni. Et resultat over 20 prosent vil gi Nasjonal Front en svært sterk posisjon før junivalget. Dersom Le Pen får mer enn 30 prosent i presidentvalget, mener mange forskere at Frankrike kan bli ført ut i en konstitusjonell krise.

Parlamentsvalget avgjør nemlig om Chirac får den konservative regjeringen han ønsker, eller om han må gjennom fem nye år i «tvangsekteskap» med en statsminister fra venstresiden. Dette er svært ødeleggende for presidentens makt. Le Pen og Chirac er bitre fiender. I 1997 førte Le Pens protest mot Chirac til at høyresiden ble splittet og at Jospins venstreregjering overraskende tok makten.

Dagbladet har besøkt Le Pen-land:

Det er pent og reint i solskinnet i Orange. Det er innbyggerne hjertens enige om. Borgermester Jacques Bompard har gitt byen en ansiktsløftning. Med flunkende nye fortau og vakre blomsterkasser.

- Nasjonal Front vet å styre en by. De har masse gode ideer, sier Christiane Coullet. Hun og vennen Etienne Trento nyter en aperitiff på en kafé i det fine været. Christiane Coullet har stemt på Nasjonal Front i 16 år.

I Orange fikk Jean-Marie Le Pen 33 prosent av stemmene i første valgomgang.

- Jo flere stemmer han får, jo lettere blir det for ham å holde løftene sine. Det viktigste er utryggheten og kriminaliteten. Her i Orange blir borgermesteren hemmet av regjeringen. Men i juni skal vi få overvåkingskameraer.

Revolusjon: - Hvis Le Pen vinner i dag, får vi unntakstilstand i morgen, sier Etienne Trento, som er sosialist.

Christiane Coullet mener at de unge som demonstrerer mot Nasjonal Front, ikke vet hva de gjør.

- Jeg kjenner ei jente på 13. En dag kom hun hjem og sa til mammaen sin at hvis man stemmer på Le Pen, blir det krig.

- Nei, men det blir revolusjon, sier Trento. De to vennene kan diskutere i all fordragelighet selv om de er uenige. Det er ytringsfrihet i Orange.

Idet vi runder hjørnet foran rådhuset dukker det opp unge demonstranter. De er ikke mange, og blir fort tatt hånd om av politiet. Ikke brutalt. Men bestemt. Her skal det herske ro og orden.

- Det er ikke noe å gjøre for unge her. Borgermesteren har inndratt støtten til en rekke foreninger. Det hersker en dårlig atmosfære. Folk ser rart på oss. Gamle damer klamrer seg til veska når vi går forbi. Vi diskrimineres, sier Youssef, Brian, Malik, Dov og Frangois, av nordafrikansk opprinnelse.

Jacques Bompard ble valgt til borgermester i 1995 på grunn av et trekantvalg med en høyre- og en venstrekandidat. I 2001 ble han triumferende gjenvalgt med nær 60 prosent av stemmene.

- Det er fordi han er en god borgermester. Det har ikke noe med politikk å gjøre, sier Sonia (31). Hun stemte Bompard, men nekter å stemme på Le Pen. Hun har fått brev fra Chirac, som har hjulpet mannen hennes i fengsel.

Rettigheter: Nasjonal Front har ikke kunnet følge hele programmet. Den «nasjonale preferansen» eller bidrag til familier ved fødsel av franske borgere er i strid med grunnloven.

Men Bompard har kunnet utrette en god del likevel.

- Vi har senket skattene og byens gjeld, ved å bruke sunn fornuft. Jeg adlyder ikke ordre fra Nasjonal Front. Jeg er valgt i min by og ansvarlig overfor byens innbyggere. Men jeg prøver å gi innbyggerne i Orange samme rettigheter som innvandrere og sigøynere. De favoriseres. Blant annet var det vanlig at byen betalte reiser og ferier for dem. Jeg vil ikke betale noen reiser til Mekka, men foreslår i stedet at de kan få seg en jobb, sier Bompard og tenner seg en god sigar. Da han ble valgt, var plutselig byen tom klokka 18.

- Det varte ikke lenge. Men folk kunne se at jeg ikke hadde drept noen, satt opp vakttårn, eller jaget arabere. Til gjengjeld ansatte jeg flere politifolk. De passer på 24 timer i døgnet. I 2001 har kriminaliteten gått ned med 0,8 prosent her, mens den har gått opp 21 prosent i nabobyen. Kriminaliteten er størst blant innvandrere. To tredjedeler av dem som sitter i fengsel, er opprinnelig innvandrere.

Jacques Bompard liker at Orange er Nasjonal Fronts ansikt utad. Han synes faktisk ikke Nasjonal Front utnytter Orange nok.

Anne Marie Hautant er kvalm av det.

Fasade: - Nasjonal Fronts politikk er bare fasade. Bompard spiller på at han er et offer. Det er alltid andres feil. Og så vil han hele tida skremme, ved å snakke om snikende terrorisme eller innvandrerbølge, sier Hautant, opposisjonsmedlem av bystyret og av bevegelsen Orange Autrement.

Hun påpeker at Bompard har latt innvandrerstrøket forfalle helt.

Nasjonal Front har en kulturpolitikk. I 1995 tømte den biblioteket for subversive bøker, stoppe abonnementet på avisene Le Monde og Libération og abonnere på Frontens aviser.

- De foretok en sortering, sier Anne Marie Hautant, som synes det er vanskelig å sitte i bystyret og måtte tåle hets og trakassering.

- Men jeg hadde ikke kunnet se meg i speilet hvis ikke jeg gjorde noe.

Det norske ekteparet Inger og Gudmund Rehn pleier å stoppe i Orange på vei til og fra Spania. De ante ikke at byen var styrt av Nasjonal Front.

- Jeg tror Le Pens stemmer i første omgang var et skremmeskudd. Folk blir mettet og skriker på rettferdighet. Det er et signal om å stoppe eller gjøre noe med det, sier Rehn, som var ordførerkandidat for Høyre i Våle.

Jacques Bompard tror valget står og faller på folkets mot.

- Hvis de er feige, kommer Le Pen til å tape, mener han. 1. mai gikk han i hyllestdemonstrasjonen for Jeanne d'Arc i Paris.

Som Le Pen-lands fremste representant.

DISKRIMINERT: Youssef, Brian, Malik, Dov og Frangois føler seg diskriminert i Le Pen-land. De har ikke noe å gjøre.
LEDEREN: Jean-Marie Le Pen leder det høyreekstreme partiet Nasjonal Front.
DAGENS VINNER: Ingen tror Le Pen kan ta seieren fra Jacques Chirac (bildet) i dagens presidentvalg.
<B>FRYKTER HØYRE-LUSA: En velger får liksom-desinfisert stemmesedlene før han går inn i valglokalet.
LE PEN SOM PRESIDENT: 33 prosent av innbyggerne i Orange stemte på Le Pen i første valgomgang. Her har noen skrevet «Le Pen fort» på en stein.
LOKAL KONGE: Jacques Bompard har vært borgermester i Orange siden 1995.