Valg utenom det vanlige

Venezuela kaster kanskje President Hugo Chavez 15.august etter en knallhard valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mye som fem tusen mennesker antas å ha deltatt i en demonstrasjon mot Venezuelas president Hugo Chavez, i Caracas fredag. Venezuela står foran en svært viktig og spennende folkeavstemming den 15.august, der presidentens skjebne skal avgjøres.

Avstemmingen har kommet til etter at opposisjonen har samlet inn tilstrekkelig med underskrifter til at landets paragraf om «midt-periode-valg» kan benyttes.

Konsekvensen er at landets velgere bes ta stilling til om presidenten må kastes eller kan bli sittende.

Hugo Chavez har sittet i seks år og har kommet seg helskinnet gjennom flere valg.

Tilspisset

Folkeavstemmingen er i ferd med å tilspisse seg og er på alles lepper. Caracas og andre byer preges av «ja-» og «nei-plakater», demonstranter og propagandamusikk. Det er i tillegg svært vanskelig å vite hva som eventuelt blir resultatet av folkeavstemmingen. Venezuelas meningsmålingsinstitutter har et frynsete rykte og deres målinger heftes med mye usikkerhet.

Hans motstandere hevder at Chavez etablerer et autoritært regime og at han vanskjøtter landets økonomi.

- Chavez er ikke egnet som president, fattigdom og arbeidsledighet har økt, sier Nelson Mora, en 56 år gammel psykolog til AP. Opposisjonen beskyldes på den andre siden å kjempe for landets priviligerte og for å gå i mot kampen mot landets utbredte korrupsjonsproblemer.

Radikal populist

Den tidligere fallskjermjegeren kom til makten i 1998 etter valg, og han ble gjenvalgt i 2000. Før dette var han også med på et mislykket kuppforsøk. Hans parti, eller bevegelse, kaller seg «MVR», som er en forkortelse for «Bevegelsen for den femte republikk». MVR omtaler seg selv som en revolusjonær bevegelse og Chavez plasserer seg klart på venstresiden. Likevel er frigjøringshelten Simon Bolivar som fremholdes som landets bysbarn. Så viktig er Bolivar for Chavez at han til og med har endret landets navn fra Venezuela til Republica Bolivariana de Venezuela.

Kampen mot korrupsjon og bedrede leveforhold for landets fattige har hele tiden vært Chavez viktigste politiske agenda. Mange hevder endog at han har klart å bryte opp landets etablerte maktstrukturer, der oljeselskapet PDV står sentralt. Venezuela er et land med en ekstremt skjev fordeling og mye korrupsjon. Likevel beskyldes Chavez ofte for å kun ha erstattet et råttent system med et annet.

Presidenten TV-stjerne i eget program

Hver søndag viser Venezuelansk fjernsyn et slags talkshow kalt «Aló Presidente». Her er det president Hugo Chavez selv som er programleder. Folkelig kledd i t-skjorte og med et ubestridelig tv-tekke tar presidenten opp aktuelle tema, lar folk ringe inn, viser «reklamefilmer» for seg selv og snakker med publikummerne i salen.

Tidligere i sommer viste Chavez blant annet frem et brev som han hevdet var sendt mellom to ulike offentlige etater i USA. Brevet hevdet han inneholdt en oversikt over amerikanske myndigheters finansiering av hans politiske motstandere og deres bevegelse i folkeavstemmingskampanjen. Demagogisk leste han opp navnene på de ulike organisasjonene og spurte publikum hva de syntes om disse. Han fikk det svaret han ønsket da hans tilhengere i salen «buuet» høyt for hver organisasjon han listet opp.

Andre ganger kan han ta med seg dagligvarer, eksempelvis en kilo sukker, og spørre publikum hva de synes denne skal koste. Om varen viser seg å være dyrere enn det folk mener den burde ha kostet lover han å forsøke å gjøre noe med dette. Kanskje bare rett og rimelig for en politiker som hevder å være folkets tjener.

VENEZUELA

Offisielt navn: Republica Bolivariana de Venezuela

Hovedstad: Caracas

Antall innbyggere: 25 mill

BNP pr innbygger: 4 800 USD målt i såkalte kjøpekraftspariteter (PPP) (estimat)

Kilde: CIA World Factbook

Utenrikspolitiske utfordringer

Chavez uttalte fredag at han håper på et bedre forhold til USA etter presidentvalget i november. Venezuela er en av USAs største oljeleverandører. Om muligheten for at John Kerry vinner valget uttalte Chavez at han håper på en ny æra for landenes relasjoner. Presidenten benytter en retorikk om Bush-administrasjonen som tidvis er svært tøff. I talkshowet sitt har Chavez blant annet uttalt at Bush forsøker å spre nyliberalisme i Venezuela, og at dette er «djevelens tankegang».

I forholdet til andre latin-amerikanske land er derimot tonen en annen. I juli ble det undertegnet en avtale mellom Venezuela og MercoSur om frihandel. MercoSur er en sammenslutning av Argentina, Brasil, Uruguay og Paraguay som bygger på frihandel og utstrakt økonomisk samarbeid, ikke ulikt deler av EU-samarbeidet.

Turismen skadelidende

Venezuela er et land med enorme muligheter innen turisme. I tillegg til en 2800 kilometer lang karibisk kyst og en rekke øyer har landet også en ufattelig innenlandsk naturrikdom. Salto Angel, verdens høyeste fossefall, Amazonas, savanne, andesfjellene med topper over 5000 meter og et ufattelig rikt dyre og fugleliv. De siste årene har imidlertidig turismen blitt skadelidende av landets politiske uro. Spesielt nå i forkant av folkeavstemmingen er dette tydelig. På Isla Margarita, en slags venezuelansk versjon av Costa del Sol, var hotellene nærmest øde i det som skulle være høysesong da fellesferien startet 15.juli.

BRUK STEMMERETTEN: Kanskje flere ungdom hadde benyttes stemmeretten i Norge også om vi hadde kampanjer som dette?
FOLKETALER: President Hugo Chavez er en dyktig folketaler med ikke ubetydelige populistiske evner.
ALÓ PRESIDENTEN: President Hugo Chavez fra en av sendingene i hans talk-show Alo Presidente. I bakgrunnen ser vi utover Caracas, landets hovestad.
BASEBALL-PRESIDENT: President Hugo Chavez går ikke av veien for å prøve et slag. Baseball er forøvrig Venezuelas mest populære idrett.
POLITISK REKLAME: Det finnes ikke mye reklame i Venezuela som ikke inkluderer lettkledde damer. Her er plakat for opposisjonen.