Valg utsettes i Afghanistan

Væpnede grupper brant ned en gutteskole og kidnappet fire politimenn, samtidig som det ble klart at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan gjør at frie valg utsettes nok en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første presidentvalget i Afghanistan kommer til å finne sted 9. oktober, mens valg på nasjonalforsamling utsettes til april neste år. Valgene skulle opprinnelig ha funnet sted i juni, men ble utsatt til september.

- Jeg oppmuntres av at det afghanske folk går til urnene i Mizan-måneden, sa president Hamid Karzai.

Mizan løper fra slutten av september til 21. oktober. Slik kan man med en viss godvilje si at presidentvalget ikke utsettes i den afghanske kalender, selv om Karzai har brukt september hver gang han har snakket om valget på engelsk.

Valget på ny nasjonalforsamling utsettes imidlertid med minst seks måneder, samme hvilken kalender man bruker. Håpet er at man innen den tid vil ha bedret sikkerheten i Afghanistan slik at registreringen av stemmeberettigede kan fullføres. Så langt er under halvparten av de stemmeberettigede registrert i 19 av Afghanistans 34 provinser.

NATO har lovet å sende flere soldater for å hjelpe til i sikkerhetsarbeidet, men internasjonale hjelpeorganisasjoner mener at verdenssamfunnet ikke bidrar nok.

Karzais to år lange mandat løp ut i juni og han er avhengig av et valg for å skape en viss legitimitet for sitt styre. Han har ingen alvorlige utfordrere i valget.

- Når presidenten har folkets støtte, blir det enklere for ham å ta riktige og sterke avgjørelser, sier Zakim Shah som leder valgkommisjonen.

Det er spesielt sør i landet at sikkerhetssituasjonen er prekær, noe som ble illustrert da geriljasoldater angrep regjeringens sikkerhetsstyrker i nærheten grensen mot Pakistan lørdag.

Rundt 40 geriljasoldater skal ha deltatt i angrepet mot to veisperringer i nærheten Spin Boldak. Et Taliban-befal og fire regjeringssoldater skal ha blitt drept i kampene.

I Kandahar-provinsen brant væpnede menn ned en gutteskole. Skolen i Maywand-distriktet i Kandahar var blitt bygd nylig av amerikanske soldater. Den ble totalskadd i brannen natt til lørdag, men ingen personer kom til skade.

Vest i landet ble fire politimenn kidnappet og to såret i et angrep på to veisperringer i byen Herat. Tidligere i uken ble seks soldater drept og fire såret på veien som forbinder Herat-provinsen med Kandahar-provinsen.

Mye arbeid, men lite tid, gjenstår hvis afghanere i hele landet skal kunne stemme i presidentvalget i oktober uten frykt for å måtte ofre sitt liv i prosessen.

(NTB)