Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgdagsmåling: Sveitsisk nei til å utvise småkriminelle

Kontroversielt forslag ser ut til å tape.

MOT ET NEI:  Pakater som oppfordrer folk til å stemme henholdsvis ja og nei til automatisk utvisning av utenlandske statsborgere som begår kriminalitet, er hengt opp på jernbanestasjonen i Zürich. Foto: Reuters / NTB scanpix
MOT ET NEI: Pakater som oppfordrer folk til å stemme henholdsvis ja og nei til automatisk utvisning av utenlandske statsborgere som begår kriminalitet, er hengt opp på jernbanestasjonen i Zürich. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitsiske velgere ligger an til å si nei til et forslag som vil bety at småkriminelle utenlandske statsborgere blir utvist fra landet uten hensyn til hvilken livssituasjon de er i.

Det viser en valgdagsmåling publisert av statskanalen SRF under søndagens folkeavstemning.

Det er det høyrepopulistiske Folkepartiet (SVP) som har lagt fram forslaget om at utenlandske statsborgere, også de som er født i Svetis, skal utvises automatisk etter mindre lovbrudd såfremt de begås mer enn én gang i løpet av en tiårsperiode.

Både falsk forklaring, utskjelling av politiet, smånasking, besittelse av narkotika, slåssing og fartsoverskridelser bør ifølge SVP kvalifisere til utvisning.

Lovforslaget innebærer også at dommere ikke lenger skal kunne vurdere hvorvidt utvisning er et rettmessig tiltak vurdert ut fra lovbryterens livssituasjon og alvorlighetsgraden i lovbruddet.

Født i Sveits Forslaget rammer spesielt andre- og tredjegenerasjons innvandrere, som ikke har sveitsisk statsborgerskap, og som risikerer å bli tvunget til sine foreldres eller besteforeldres hjemland uten at de har verken språkkunnskaper eller nettverk til å kunne klare seg.

Utfallet av søndagens folkeavstemning var på forhånd åpent. Den siste meningsmålingen viste at motstanderne mot forslaget har tatt ledelsen de siste ukene, men bare med 3 prosent. Over 50.000 personer, deriblant hundrevis av kjendiser, har signert et opprop der de tar avstand fra forslaget.

Jurister reagerer Både regjeringen og mange akademikere, ikke minst jurister, mener at et ja-resultat vil svekke det demokratiske systemet. De mener også at utvisninger i forbindelse med mindre alvorlige lovbrudd bryter med avtalen om fri bevegelse som Sveits har inngått med EU.

I en folkeavstemning i 2010 ble det flertall for at utenlandske statsborgere som er dømt for alvorlige lovbrudd som drap, ran, voldtekt, narkotikasmugling og misbruk av sosialstøtte skal utvises automatisk.

SVP mener imidlertid at regjeringen utvannet den nye loven da den i fjor vedtok flere endringer i straffeloven, blant annet ved å åpne for at dommere i enkelte tilfeller kan beslutte at en person likevel ikke skal utvises.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram