Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Valgdagsmåling: Theresa May mister flertallet i parlamentet

Valgdagsmålingen viser krisetall, men de første resultatene er oppløftende for Theresa May.

DUELL: Mellom Jeremy Corbyn og Theresa May. Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
DUELL: Mellom Jeremy Corbyn og Theresa May. Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Ifølge valgdagsmålingen fra BBC, Sky og ITV taper Theresa May 16 seter under dagens parlamentsvalg.

Ifølge målingen får de 314 seter mot dagens 330. Flertallet i parlamentet er 326 seter.

Målingen viser at Labour får 266 seter i parlamentet - det 37 flere seter i parlamentet enn partiet har i dag.

Det betyr at valgdagsmålingen viser et parlament der ingen får flertall.

Katastrofetall

Dersom valgdagsmålingen viser seg å være korrekt, vil det være katastrofetall for statsminister Theresa May, som skrev ut nyvalget.

- Dersom det stemmer, vil det være katastrofalt for Theresa May, sier tidligere finansminister for De konservative, George Osborne til ITV.

Valgdagsmålingen ble publisert klokka 23.00 norsk tid, da valglokalene ble stengt i Storbritannia.

Dersom valgdagsmålingen også slå til vil meningsmålere også ha undervurdert Labour sterkt før i dag. Samtidig viste valgdagsmålingen i 2015 315 seter til De konservative, mens de endte med 330. Er avstanden den samme i år, vil De konservative likevel ende med et flertall.

- Dette er bare en prognose, ikke et resultat. Disse valgdagsmålingene har vært feil tidligere, sier forsvarsminister Michael Fallon på BBC.

Midnatt kom de første resultatene fra Newcastle. Der vant Labours Chi Onwurah forventet. Valgdagsmålingen viste en velgerbevegelse på sju prosentpoeng til Labour, men resultatet ble en bevegelse på 2,1 prosentpoeng.

Sunderland sør, som vanligvis er først med resultater, ble de neste til å lese opp tallene. Også Labour ved Bridget Maeve Philips stakk av med seieren her. De konservative gjorde det imidlertid langt bedre enn valgdagsmålingen, og gikk opp elleve prosentpoeng fra valget i 2015. Etter det kom resultatene fra sentrale Sunderland. Det var også bedre for De konservative enn valgdagsmålingen.

Meningsmålere under lupen

Mesteparten av spenningen før dagens valg var om statsminister Theresa May kunne øke flertall De konservative allerede har i det britiske parlamentet etter valgseieren i 2015.

Britiske meningsmålere har vært under lupen de siste to åra. I 2015 undervurderte de Det konservative partiets styrke, og under fjorårets Brexit-avstemming viste meningsmålingene flertall for å bli i EU, mens resultatet ble det motsatte.

Pundet har falt kraftig like i etterkant at valgdagsmålingen ble offentliggjort.

Skotske SNP får 34 mandater og Liberaldemokratene 14 mandater i målingen. I tillegg går 22 mandater til andre representanter. UKIP ligger ifølge målingen ikke an til å få noen mandater.

Dersom resultatet fra valgdagsmålingen stemmer vil Labour (266), SNP (34) og Liberaldemokratene (14) ha like mange seter i parlamentet som De konservatives 314. I teorien kan de da etablere en mindretallsregjering.

Liberaldemokratene sier likevel at det ikke er aktuelt å gå inn i noen regjeringskoalisjon, verken med de konservative eller Labour.

- Den politiske avstanden er for stor, sier Liberaldemokratenes president Sarah Brinton til Sky News.

Sprik i målingene

Det har vært en valgkamp preget av store svingninger og sprik i meningsmålingene. Da May skrev ut nyvalg i april, hadde hun en ledelse på omkring 20 prosentpoeng på meningsmålingene.

Den ledelsen har etter hvert bare krympet. Da de siste meningsmålingene kom ut i går kveld, var gjennomsnittsledelsen til De konservative på sju prosentpoeng.

En slik ledelse kan De konservative et enda større flertall i parlamentet enn de 17 de hadde etter valget i 2015.

Valgdagsmålingen har historisk sett gitt et bedre bilde av resultatet enn tidligere undersøkelser, og bør kunne gi en god indikasjon på resultatet.

Det var denne målingen i 2015 som kunne melde at David Cameron kunne se ut til å få flertall alene i parlamentet, skriver The Guardian. Det utfallet ble korrekt, og flertallet ble enda større enn hva målingen hadde tatt høyde for.

Hele Norges coronakart