SVAK LEDELSE: Opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i partiet Venstre stemte ved Nyboder skole i København. Foto: REUTERS / Nils Meilvang / Scanpix Denmark
SVAK LEDELSE: Opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i partiet Venstre stemte ved Nyboder skole i København. Foto: REUTERS / Nils Meilvang / Scanpix DenmarkVis mer

Valgdagsmåling viser dødt løp i det danske valget

Den blå blokken ligger ett mandat foran de røde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den blå blokken får 88 mandater og den røde 87 mandater i folketingsvalget i Danmark, ifølge en valgdagsmåling laget av YouGov for gratisavisen MetroXpress. 

Det skal totalt velges 179 medlemmer til Folketinget, danskenes nasjonalforsamling, når befolkningen i dag går til valgurnene. De skal bestemme om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som statsminister - eller om tidligere statsminister og leder av opposisjonspartiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, skal overta. 

Valglokalene åpnet klokken 09 torsdag morgen, og Løkke Rasmussen og hans Venstre - som forvirrende nok er et høyreparti med røtter i bondebevegelsen -  har ligget hårfint foran Socialdemokratene på de siste meningsmålingene. 

Folketingets forretningsutvalg har spurt mediene om å la være å offentliggjøre valgdagsmålinger på selve valgdagen før urnene stenger klokken 20, slik at danskene skal få stemme i ro og fred. Ifølge Politiko.dk har flere medier har gått med på dette, blant annet DR og TV 2 samt Jyllands-Posten og Berlingske. Ingen av de store mediene publiserte derfor denne målingen.

Kveldens forløp Torsdag kveld samles de fleste store partiene til sine egne valgvaker i forskjellige lokaler, men på samme sted - på Christiansborg, eller bare Borgen som den også går under, i København. De to presidentkandidatene er likevel ikke å se.

- Thorning og Løkke ser man først, når det er helt klart hvem som har tapt og hvem som har vunnet, sier politisk redaktør i dansk TV 2, Anders Langballe, til kanalen.

Dette henger sammen med at de ønsker å være sikre på resultatet og følgelig finne frem riktig tale før de gjør sin offentlige opptreden, ifølge Langballe.

Klokken 21 blir de første opptellingene fra flere steder i landet offentliggjort, og klokken 23 er det ventet at det samlede landsresultatet er klart. Valget er likevel ikke avgjort her.

Nordatlantens stemmer, altså Grønland og Færøyene, er ikke ventet ferdig opptelt før klokken 03.00 fredag morgen. Selv om disse sender bare to medlemmer til Folketinget hver, kan de være med på å avgjøre et ellers jevnt valg. 

Het innvandringsdebatt En av valgets største stormer har handlet om Danmarks innvandring. I mars tapetserte regjeringspartiet Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, danske byer med store plakater med bilder av statsministeren og slagord som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere». 

- Det er nå et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken og å finne den siste konkrete saken eller skandalen som kan hente inn seieren, sa valgforsker Johannes Andersen ved Universitetet i Aalborg til Dagbladet tidligere i uken