Valgdagsmålinger gir Hollande seieren i Frankrike

Nederlag for Sarkozy.

- FÅR SEIEREN Sosialistlederen Francois Hollande går av mot seiren i Frankrike, ifølge valgdagsmålinger. Foto: Reuters/Regis Duvignau/Scanpix
- FÅR SEIEREN Sosialistlederen Francois Hollande går av mot seiren i Frankrike, ifølge valgdagsmålinger. Foto: Reuters/Regis Duvignau/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sosialisten François Hollande vinner Frankrikes presidentvalg med 53 prosent av stemmene, viser valgdagsmålinger i avisen Le Soir i Belgia.

Den sittende presidenten Nicolas Sarkozy fra høyrepartiet UMO får 47 prosent av stemmene i den andre og avgjørende omgangen, og betyr at han trolig må gi fra seg makten - dersom tallene stemmer.

Le Soir melder at de fra kilder nær Sarkozy har fått vite at partiet hans har avlyst seiersfesten de hadde planlagt på Place de la Concorde midt i Paris.

Oppmøtet var på 72 prosent klokken 16 søndag ettermiddag, ifølge innenriksdepartementet. Det var høyere enn i den første runden 22. april.

Usikkerhet Men det er naturligvis mye usikkerhet knyttet til valgdagstallene.

Valglokalene er ennå ikke stengt. De stenger klokka 20.

Belgiske Le Soir belager seg på tallene fra tre ulike analyseselskap.

Analyseinstituttene Harris Interactive og Sofres melder om 53 prosent til Hollande og 47 prosent til Sarkozy, mens Opinion Way melder om 52,5 prosent til Hollande og 47,5 prosent til Sarkozy.

Instituttene har spurt velgere på valgdagen om hva de har stemt, og viser at Hollande ligger an til å vinne valget med omkring 6 prosentpoeng.

Første seieren til venstresiden siden 1988 Franske medier har ikke lov til å gå ut med valgdagsmålinger før valglokalene er stengt klokken 20, men også ved tidligere valg har slike målinger sivet ut fra belgiske og sveitsiske medier.

François Hollande, som var Sosialistpartiets leder i elleve år, har ledet på samtlige meningsmålinger i forkant av valget. Det har derfor vært ventet at han ville gå av med seieren.

Hvis valgdagsmålingene bekreftes i reelle resultatet vil dette valget bli den første seieren til venstresiden ved et presidentvalg siden François Mitterrand vant sin andre periode i 1988. Hollande blir den femte republikkens andre sosialistiske president siden opprettelsen i 1958.

Økonomiske problemer Frankrikes høye arbeidsledighet og økonomiske problemer har stått sentralt i valgkampen, som har vært en knallhard personlig duell mellom Sarkozy og Hollande.

Analytikere peker på at det like mye er misnøye med Sarkozy som begeistring for Hollande som er årsaken til at det går mot et skifte. Om Sarkozy taper valget, blir han den ellevte europeiske lederen som skiftes ut i kjølvannet av den økonomiske krisen i Europa.

Dagbladet kommer med mer.