Valgdrama mellom Romney og Santorum

Hårfin Romney-seier i viktige Ohio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske supertirsdagen ble en real valgthriller mellom Mitt Romney og Rick Santorum. Ti stater holdt republikanske nominasjonsvalg og resultatene rant inn gjennom natten.

Etter mange timer med opptelling klarte Romney å vinne den viktige vippestaten Ohio hårfint foran Santorum. Da 96 prosent av stemmene var talt opp hadde Romney 38 prosent, mot 37 prosent til Santorum.

Romney vant hjemstaten Massachusetts, Virginia, Vermont og Idaho. Rick Santorum vant de to sørstatene Oklahoma og Tennessee samt Nord-Dakota solid foran Romney og de andre kandidatene, Newt Gingrich og Ron Paul.

Santorum i sør Romney hadde et håp om seier i Tennessee, men resultatet viser at han sliter med å grepet om sørstatene. Det ble også veldig jevnt i den viktige vippestaten Ohio.

- Vi har vunnet vesten, midtvesten og sør. Vi er klare til å vinne hele landet, sa Santorum til sine tilhengere på valgvaken i Ohio.

Den tidligere Massachusetts-guvernøren, Mitt Romney, vant hjemstaten samt nabostaten Vermont, Virginia og Idaho, hvor ingen av hans tøffeste motstandere, Rick Santorum og Newt Gingrich klarte å komme seg på stemmeseddelen. Dermed var hans eneste reelle motstander i Virginia Ron Paul. Massachusetts har 41 delegater. Vermont har 17, og Virginia har 49.

Drama i Ohio Ohio med 63 delegater på spill er delstaten i industriregionen amerikanerne kaller Rustbeltet som det var knyttet størst spenning til. Det lå på forhånd an til et jevnt løp mellom Romney og den svært konservative tidligere senatoren fra Pennsylvania, Rick Santorum.

Ohio er viktig i presidentvalget, så en republikansk kandidat bør være populær her. Det holdes også nominasjonsvalg i Alaska, Washington, Nord-Dakota, Massachusetts, Tennessee og Oklahoma.

Da valglokalene i Ohio stengte klokka 19.30 lokal tid, viste CNNs valgdagsmåling at Romney ville vinne med 40 prosent og Santorum på andreplass med 36 prosent. Gingrich får 12 prosent og Paul 11 prosent. Men det ble mye jevnere enn som så.

Ettersom opptellingen begynte, svingte ledelsen fram og tilbake mellom Romney og Santorum. For Romney ville det være et alvorlig tilbakeslag om om han ikke vinner.

Selv etter flere timers opptelling var det for jevnt til at noen turde utrope en vinner. Mens Santorum gjør det svært godt på landsbygda, er Romney sterkest i forstadsområder rundt byene. Først langt på natt amerikansk tid begynte opptellingen å vise at Romney rykket fra Santorum, men bare med noen få tusen stemmer.

PÅ HJEMMEBANE: Newt Gingrich vant som ventet hjemstaten Georgia. Her sammen med kona Callista (t.h.). Foto:  Jessica McGowan/Getty Images/AFP
PÅ HJEMMEBANE: Newt Gingrich vant som ventet hjemstaten Georgia. Her sammen med kona Callista (t.h.). Foto: Jessica McGowan/Getty Images/AFP Vis mer

At favoritten Romney ikke klarer å vinne mye tydeligere selv om han har brukt mer enn fem ganger så mye penger som Santorum på reklame i Ohio og har en langt større og mer profesjonell valgkamporganisasjon, får mange kommentatorer til å påpeke at Romney virkelig sliter med å skape entusiasme blant republikanske kjernevelgere.

Tungt for Gingrich Gingrich, som lenge har slitt tungt på meningsmålingene, har satset alt på å gjøre en brakseier i hjemstaten Georgia for å vinne momentum til å fortsette videre. Det klarte han. Georgia har totalt 76 landsmøtedelegater. Ifølge valgdagsmålingene ligger Romney an til å komme på andreplass, Santorum på tredje og Ron Paul på sisteplass.

- Takk, Georgia! Det er takknemlig å vinne så tydelig i min hjemstat for å sette i gang vårt mars-momentum, skriver Gingrich på Twitter.

Paul hadde et håp om å vinne Nord-Dakota, men endte på en skuffende andreplass bak Santorum. Han har også en mulighet til å gjøre det bra i Alaska.

Til sammen trenger en republikansk presidentkandidat minst 1144 landsmøtedelegater for å bli formelt nominert som partiets presidentkandidat. President Barack Obama er demokratenes kandidat under valget 6. november.

Nattens valgresultat betyr også at Obama har grunn til å være fornøyd. Den interne republikanske angrepen på hverandre vil fortsette en stund til.

JUBLER: Rick Santorum vinner stater under Supertirsdag. Foto: AP Photo/Eric Gay
JUBLER: Rick Santorum vinner stater under Supertirsdag. Foto: AP Photo/Eric Gay Vis mer