UNNET SEG ET GLASS: Partileder Erna Solberg feiret valgresultatet på Høyres valgvake i Oslo etter partilederdebatten på Stortinget.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
UNNET SEG ET GLASS: Partileder Erna Solberg feiret valgresultatet på Høyres valgvake i Oslo etter partilederdebatten på Stortinget. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Valgdronningen fortsatte festen

Høyre hyller Erna Solberg etter valgseieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter partilederdebatten på Stortinget i natt vendte Høyre-leder Erna Solberg tilbake til valgvaken der ekstatiske partifolk feiret valgresultatet.

- Jeg tror ikke jeg skal drikke champagne i kveld, jeg er litt for sliten og trøtt til det. Men jeg skal ha et glass rødvin, sa Solberg til Dagbladet på vei tilbake til Høyre-festen.

Der sørget særlig partiets yngre garde for at et av partiets beste kommunevalg gjennom tidene ble behørig feiret.

Willoch imponert
- Det har vært kjempedeilig å se tallene komme inn, sa Høyre-lederen til Dagbladet litt tidligere på valgnatten.

Høyre-folk jublet allerede da de første prognosene nådde valgvaken i Oslo sentrum i går kveld. Da partileder Solberg først entret restauranten ti på elleve, var det ikke ørens lyd å få.

- Erna, Erna, Erna, messet Høyre-medlemmene.

- Vi skal feire i kveld. Jeg regner med at mange har tenkt å ta det ut, og dere har min fulle tillatelse, kvitterte partilederen fra talerstolen.

- Men det er utrolig viktig å huske på at i morgen skal vi begynne arbeidet med å gjennomføre det vi har lovet.

Tidligere partileder og statsminister Kåre Willoch har vært på mange valgvaker:

- Dette er en av de bedre. Det er en slags markering av at en vanskelig periode nå er avsluttet, sier han til Dagbladet.

Roser Erna
Willoch roser Erna Solbergs lederskap.

- Hun fremstår med ro, pågangsmot og uten store fakter, sier han.

Fra de første prognosene kom klokken ni feiret Høyre-medlemmene partiets sterke tall - og jublet også for meldinger om SV-nedurer.
Flere sentrale partifolk slår nå fornøyd fast at Høyre ikke lenger oppfattes som et kalkulatorparti.

- Det viktigste er vår langsiktige strategi om å snakke mer om målene med politikken, og mindre om virkemidlene. Målingene viser at vi har styrket tillit i saker som helse, velferd og eldreomsorg, sier tidligere nestleder Per Kristian Foss til Dagbladet.

- I tillegg har vi en integreringspolitikk vi har kunnet stå for etter 22. juli. Erna er en aktiv integreringspolitiker, vi jobber for det flerkulturelle samfunnet og bruker ikke negative ord. Det tjener vi på, sier Foss.

Nestleder Jan Tore Sanner skrøt av Solberg da valgvaken startet i går kveld.

- Hun har framstått både som en kompetent politiker som kan sakene, og som samarbeidsorientert. Og så utstråler hun en varme jeg tror velgerne setter pris på, sier Sanner til Dagbladet.

Statsministerkamp

I kommunevalget for fire år siden fikk Høyre 19,3 prosents oppslutning. To år etterpå stemte bare 17,2 prosent Høyre i stortingsvalget.

Valgnatta bekreftet det målingene har vist gjennom hele valgkampen: Det blåser en Høyre-vind over landet. Partiet øker nå makta si i mange norske kommuner - og beholder den i viktige byer som Oslo.

Sanner slår fast at Solberg gjennom denne valgkampen også har styrket seg som statsministerkandidat:

- Jeg tror vel de fleste i dag ser at det vil stå mellom Erna og Jens i 2013, og Erna har kommet styrket ut.

Julie Brodtorb, leder for Høyres kvinneforum, har tidligere vært Solbergs høyre hånd.

- I år har jeg evaluert TV-debattene fra sofaen hjemme, det har vært rart. Jeg er stolt av partilederen vår. Erna slår gjennom fordi hun snakker om egne saker og er seg selv - gode trygge Erna, sier hun til Dagbladet.

Brodtkorb mener også at Høyre nå høster fruktene av snuoperasjonen om å snakke mindre om milliarder og mer om mennesker.

- Den strategien har ledelsen klart å stå ved, sier hun.

Selv takket Solberg partiet fra talerstolen. - Tusen takk for innsatsen, alle dere som har stått på stands, banket på dører og skrevet leserinnlegg, sa hun fra talerstolen.
- Den innsatsen er en av de viktige forklaringene på hvorfor vi gjør et så godt valg. Uten dere hadde vi ikke sett de tallene vi gjør.


JUBEL: Stemningen var høy hos Høyre-folket i natt. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
JUBEL: Stemningen var høy hos Høyre-folket i natt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer