Valgerd advarer småbarnsforeldre

Valgerd Svarstad Haugland advarer barnefamilier mot å misbruke kontantstøtteordningen. Hun sier det kan bli aktuelt å trekke inn kontantstøtten til foreldre som benytter seg av svarte dagmammaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedpersonen i gårsdagens spørretime bekrefter overfor Dagbladet at regjeringen vil strekke seg langt for å hindre oppblomstring av et svart dagmamma-marked ved innføring av kontantstøtte.

Blant annet vil regjeringen ta vekk skattefradraget for udokumentert barnepass, et forslag som allerede ligger inne i Ap's forslag til statsbudsjett. Samtidig vil regjeringen vurdere å ta kontantstøtten fra familier som benytter seg av svart dagmamma. Hvordan dette skal ordnes i praksis, vil imidlertid ikke Haugland konkretisere.
KrF-lederen bekrefter at det i større grad enn tidligere kan bli aktuelt å bruke barnevernlovens adgang til å pålegge spesielt ressurssvake foreldre å sende barna i barnehagen.

Med et smil

Offensiv og smilende parerte hun angrepene fra Arbeiderpartiets representanter, som hadde bestemt seg for å synliggjøre svakhetene ved ordningen en gang for alle.

- Hvis alle reformer skulle være uten lyter, ville det vært lite vi kunne fått vedtatt, framholdt hun.

Ap's Grete Fossum avviste imidlertid at kontantstøtten er en reform.

- Dette er heller et tilbakeskritt, oppsummerte hun etter at seks Ap-representanter i to stive timer hadde kritisert forslaget sønder og sammen.

Den eneste innrømmelsen ministeren ville gi, var at kontantstøtteordningen skulle evalueres. Ellers var hun like klokkeklar på at ordningen skulle gjennomføres, som hun var uklar på hvordan regjeringen skulle demme opp for mulige negative konsekvenser.

Nytt prinsipp

Det viktigste ankepunktet fra Ap mot reformen var at det innføres et nytt prinsipp om at en skal få kontantutbetalinger for offentlige tjenester man ikke benytter. Ellers kom innsigelsene i tur og orden.

  • Hvordan forhindre oppblomstringen av et svart dagmammamarked.
  • Hvordan takle at ressurssvake foreldre med 3000 kroner ekstra i måneden får en større grunn til å holde barna hjemme, i stedet for at de får en plass i barnehagen hvor barna får et godt pedagogisk tilbud.
  • Hvordan forhindre at det bare blir kvinner som benytter seg av kontantstøtteordningen.
  • Hvordan skal en sikre rekrutteringen til omsorgsyrkene hvis flere kvinner velger å bli hjemme.
  • Vil kontantstøtte til enslige forsørgere gjøre at flere mister motivasjonen til å komme seg ut i yrkeslivet?