Valgerd avviser homofile

Valgerd Svarstad Haugland strammer nå inn overfor homofile og lesbiske. I et brev til alle landets kommuner slår Barne- og familiedepartementet fast at homofile ikke skal kunne være besøks- og avlastningshjem for barnevernsbarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne kvinnen vil ikke Valgerd ha

- Jeg ser dette som en klar skjerping av nåværende praksis, sier barnevernsleder Eli Harboe Solli i Sarpsborg kommune.

Barnevernslederen godkjente et homofilt par som besøkshjem. Tre av barna til en alenemor fikk tilbud om å komme dit. Men moren nektet - og barna fikk tilbud om et annet besøkshjem. Ei venninne av moren gikk imidlertid til den kristne avisa Dagen, som skrev en sak. Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland har nå tatt affære.

Et innskjerpingsbrev som nylig er sendt ut til alle landets kommuner fastslår at homofile som hovedregel ikke skal godkjennes som besøks- og avlastningshjem.

Valgerd sjokkerer

- Jeg må si at Valgerd sjokkerer. Ingen andre politikere i dette landet kunne finne på noe sånt, sier lederen av Landsforeningen for barnevernsbarn, Nils Arne Berger.

Så lenge folk er villige til å gi barn og unge trygghet og omsorg, kan han ikke skjønne hva problemet er.

Hanne Luthen, annen nestleder i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), sier hun synes det er merkelig at familieministeren vil gi avkall på en slik ressurs. Hun tror ministeren vil endre oppfatning når hun får tenkt seg om .

- Det er ikke sexlivet til folk vi må være opptatt av. Vi skal finne ålreite besøkshjem for barn og unge. De vokser ikke på trær, sier Luthen.

Foreldres valgfrihet

Lederen for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Gro Lindstad, kaller forslaget homokontroll.

- Selv kjenner jeg mange homofile som har stilt seg til disposisjon for barnevernet. Ofte har de mottatt de ungene ingen andre vil ha. Da er det tragisk at Valgerd Svarstad Haugland utelukker en gruppe ressurspersoner når barnevernet trenger dem, sier Lindstad.

SVs Ågot Walle vil ta saken opp i spørretimen.

- Det jeg reagerer mest på, er at det ikke er ungenes situasjon som står i høysetet, men KrFs ønske om å stramme inn overfor homofile, sier hun.

- Homofilifrykt

Grete Fossum i Arbeiderpartiet kaller brevet et uttrykk for Valgerds homofilifrykt.

- Når barnets foreldre og barnet selv ikke har innvendinger, skal barne- og familieminsteren komme og si at hun vet bedre enn dem? Dette stemmer bare ikke med familieministerens opptatthet av foreldres valgfrihet, sier Fossum.