Valgerd beskylder Anne Holt og Tine Kjær for ulovlig befruktning

Valgerd Svarstad Haugland retter flengende kritikk mot Anne Holt og Tine Kjær for å ha omgått norsk lov ved å foreta kunstig inseminasjon i utlandet. Anne Holt er sjokkert, og mener utspillet er både feilslått og nedrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kommentar til debatten om lesbiske og stebarnsadopsjon, sier Valgerd Svarstad Haugland at de etiske vurderingene har kommet i bakgrunnen:

- Ingen retter fokus mot at kunstig inseminasjon ikke er tillatt i Norge, bare fordi to kjendiser stiller opp. De vet godt hva norsk lov sier, og de vet godt hva de har gjort, sier Svarstad Haugland til Dagbladet - med klar henvisning til Anne Holt og partner Tine Kjær.

Ikke ulovlig

I forrige uke sto forfatter og tidligere justisminister Anne Holt (43) fram og snakket om kampen for å få adoptere barnet hun venter med forlagsredaktør Tine Kjær (34). Valgerd Svarstad Haugland synes diskusjonen rundt adopsjonsretten for homofile og lesbiske er «paradoksal».

Ved kunstig inseminasjon snakker vi faktisk om et barn som ikke får mulighet til å bli kjent med faren sin, sier Svarstad Haugland. Hun bekrefter at partiet fremdeles er prinsipielt imot stebarnsadopsjon.

- Men vedtaket er gjort, og det vil vi følge opp.

Anne Holt reagerer med vantro på utspillet til KrF-politikeren: - Jeg tillater meg å smile litt over Valgerd Svarstad Hauglands manglende kunnskap om hvordan man lager barn.

- Jeg er klar over at inseminasjon i Norge ikke kan utføres av helsepersonell på andre enn gifte heterofile. Det er imidlertid ingenting i veien for, og heller ikke lovstridig, å avtale å lage barn med et menneske man ikke lever sammen med, sier hun.

Får støtte av lege

Holt får støtte av Sverre Sand, overlege ved Kvinneklinikken på Ullevål sykehus. Han jobber med fertilitetsproblematikk ved Seksjon for barnløshet.

- Det er riktig at helsepersonell ikke kan gjennomføre inseminasjon på lesbiske par. Men man står selvsagt fritt til å velge seg en donor om man selv ønsker det. Sand sier at dette kan foregå gjennom vanlig samleie. Eller gjennom inseminasjon med sprøyte.

- Men da forutsettes det selvsagt at man vet hvordan man gjør dette.

Sand får aldri forespørsel fra lesbiske og homofile som ønsker kunstig befruktning.

- Det virker som om de vet at vi ikke kan foreta denne operasjonen. Mitt inntrykk er at de får gjort dette ved en klinikk i Danmark.

Kjendisstatus

Krimforfatteren Anne Holt og forlagsredaktøren Tine Kjær giftet seg i januar 2000, og paret har lenge vurdert å få et barn sammen. Barnet er ventet ved juletider i år.

Holt mener det er merkelig at Svarstad Haugland trekker inn kjendisstatusen hennes, og at hun antyder at dette gir dem særbehandling.

- Vår kjendisstatus har overhodet ikke noe med denne saken å gjøre. Jeg synes det er nedrig av Svarstad Hagland å gripe til denne type Se & Hør-terminologi.

Skader barna

Holt mener utspillene fra KrF-politikeren først og fremst går ut over barn, fordi flere og flere barn har homofile foreldre.

- Svarstad Haugland og alle hennes meningsfeller må få mene det de vil om homofile, og det gjør de også. Men jeg konstaterer at hun fortsetter å gjøre det vanskelig for en gruppe barn i Norge som blir stadig større - nemlig barn med en eller flere homofile foreldre.

- Har ikke Svarstad Haugland et poeng når hun etterlyser farsrollen?

- Svarstad Haugland og jeg er helt enige om at fedre er viktige i barns liv, og dette har jeg skrevet åtte bøker om. Det er likevel slik at svært mange barn vokser opp uten fedre og da er det viktig å sikre dem økonomisk, juridisk og emosjonelt.

- Jeg kan videre forsikre Svarstad Haugland om at hun kan slutte å bekymre seg over vårt barn. Det vil bli omsluttet av en stor familie med menn i alle aldrer.

Holt er klar i sin dom over KrF-lederen.

- En av min og Tines viktigste oppgave som foreldre blir å beskytte barnet vårt mot mennesker som Svarstad Haugland.

Valgerd Svarstad Haugland

VET HVA DE HAR GJORT: - De vet godt hva norsk lov sier, og de vet godt hva de har gjort, sier Valgerd Svarstad Haugland.
I SJOKK OVER VALGERD: Anne Holt og Tine Kjær venter barn ved juletider. De reagerer med vantro på utspillene fra Valgerd Svarstad Haugland. - Jeg kan forsikre Svarstad Haugland om at hun kan slutte å bekymre seg over vårt barn. Det vil bli omsluttet av en stor familie med menn i alle aldrer, sier Anne Holt.