Valgerd elsket og omstridt

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland er kontroversiell og provoserende. Enten liker folk henne, eller så gjør de det ikke. Best likt er Valgerd blant sine egne og i Nord-Norge. Minst sans for KrF-lederen har SV-ere og Oslo-folk. Neste side: Dette mener Valgerd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av befolkningen mener Valgerd Svarstad Haugland har et gammeldags kvinnesyn. Men enda flere mener KrF-lederen er likestillingsorientert og at hun gjør en god jobb.

Dette er hovedkonklusjonene i en større meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet om det norske folks oppfatninger om barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland, Bondevik-regjeringens i særklasse mest profilerte medlem ved siden av statsministeren.

Dermed kan vi slå fast at den såkalte Valgerd-effekten som mange bruker som forklaring på KrFs store framgang, ikke består i at hun er folkekjær og oppfattes som samlende og god. Hun er kontroversiell og får folk til å reagere og ta stilling for eller imot henne og hennes familiepolitikk.

Forskjell sentrum- periferi

59 prosent mener at «likestillingsorientert» passer ganske godt eller meget godt som betegnelse på Valgerd Svarstad Haugland. Blant disse er det litt flere menn enn kvinner.

Men det er forskjellen sentrum- periferi som straks slår en i øynene: Oslo-folk er klart mest lunkne til Valgerd. 45 prosent mener utsagnet passer ganske godt/meget godt, mens tilsvarende score i Nord-Norge er 68 prosent.
Blant partiene er det ikke overraskende mest positivt i KrF. Der mener 83 prosent at hun er likestillingsorientert. Hun scorer nesten like høyt i Sp, 82 prosent. Det er gjennomgående i hele undersøkelsen at Sp-velgerne er meget positive til Valgerd.

Venstre-velgerne er mer på nivå med landsgjennomsnittet. De oppfatter henne som meget ærlig, men synes hennes kvinnesyn er gammeldags. Ap- og SV-velgerne er ikke uventet de gjennomgående mest kritiske.

«Gammeldags kvinnesyn»

Flertallet i alle partier unntatt folk som stemmer KrF og Sp mener at utsagnet «gammeldags kvinnesyn» passer på KrF-lederen. Særlig SV- og Venstre-folk mener det.

Geografisk er Oslo og Nord-Norge igjen motpolene. 66 prosent i Oslo mener dette passer godt eller meget godt på henne, mens «bare» 50 prosent mener det samme i Nord-Norge.

Gjør god jobb

67 prosent er helt eller delvis enig i at hun gjør en god jobb. Regjeringspartienes velgere er samstemt positive.

Blant de andre er ikke begeistringen like stor, men hun får bra score på utsagnet «delvis enig». Minst fornøyd er SV-velgerne og folk som bor i Oslo.

Det er også en tendens til at eldre og lavinntektsgruppene er mer fornøyd med henne enn de yngre og høyere inntektslag.

Rødvin og revypremierer

72 prosent mener hun er ærlig, men igjen trer sentrum- periferi-aksen tydelig fram. Hun scorer ekstra høyt i Nord-Norge, mens Oslo-folk også her skiller seg ut som de mest reserverte.

At Valgerd bor i Asker og både tar et glass rødvin og går på revypremierer i hovedstaden endrer ikke at dialekten og partitilhørigheten gir henne en klar distriktsprofil. Det er i distriktene, i vest og nord, hun har sine tilhengerskarer.
På spørsmålet om ærlighet er særlig Frp-erne og Høyre mer reserverte til henne, mens Venstre er klart mer positiv enn Sp.

På spørsmål om hun er tillitvekkende er SV-velgerne markant mer positive til henne enn når det gjelder de fleste andre utsagn. Igjen er KrF-velgerne himmelvendte i sin beundring, men resten er mer jordnære. Også her har hun et Oslo-problem.

55 prosent synes hun er provoserende, men nordlendingene mener det i mindre grad enn andre. Mest utbredt er denne oppfatningen blant Frp-velgere. Det er bare i KrF og Sp at flertallet mener at hun ikke er provoserende.

Kunnskapsrik

Det er en forholdsvis bred oppfatning at hun er ganske eller meget kunnskapsrik. Troen på dette er sterkest blant egne velgere, eldre, nordlendinger og regjeringspartnere. Høyre-velgere og Oslo-folk er mest skeptiske til hennes kunnskapsnivå.

Vi har også spurt om folk oppfatter henne som «veltalende». 76 prosent mener hun er ganske eller meget veltalende. Sterkest er den oppfatningen representert blant eldre, i eget parti og blant Venstre-folk.