Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgerd får på pukkelen

I går kom Valgerd Svarstad Hauglands forslag til kontantstøtte. I faggrupper som arbeider med barn er meningene delte. - Støtten skulle være til for barnas skyld. Men nå fører den bare til at foreldrene sitter med kalkulatoren for å regne på hva som lønner seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Laila-Brith Josefsen i Norsk Lærerlag. Hun er overbevist om at dette blir en praktikantstøtte og tror markedet for dagmammaer og praktikanter vil få et oppsving fra høsten av.

- Skulle foreldrene hatt valgfrihet burde politikerne redusert foreldrebetalingen.

Josefsen mener familieministerens signal til foreldrene ikke er til å misforstå: - Hold dere hjemme, eller skaff dagmamma, praktikant eller au pair. Med kontantstøtten tar det offentlige ansvar for at kvinnene er hjemme.
Ifølge Norsk Førskolelærerblad kunne regjeringens 3,7 milliarder kroner i kontantstøtte vært investert på flere måter - til barnas beste.

Kontantstøtten kunne gitt alle barn mellom 3 og 5 år gratis barnehageplass 20 timer i uka. Og 73 000 kroner mer til mødre som ikke har rett til betalt barselspermisjon.

Mer til
hjemmeværende

Longva-utvalget beregnet at det vil koste 2,5 milliarder kroner å gi barn mellom 3 og 5 år gratis korttidsbarnehageplass.

De 1,2 milliardene som er igjen kunne vært brukt til å gi mødre uten betalt barselpermisjon 73 000 kroner mer å rutte med.

I stedet for dagens engangssum på 32 000 kroner ville 16 500 mødre få utbetalt 105 000 kroner. Slik vil alle få et barnehagetilbud før skolealder, og hjemmeværende mødre økt støtte.

Full dekning

1,2 milliarder kroner kunne også vært brukt på å opprette 38 000 nye barnehageplasser. Dermed ville regjeringens mål om 40 000 nye plasser innen år 2000 være oppfylt.
I tillegg kommer driftsutgiftene, som er beregnet til 50 000 kroner per barn over 3 år, og 100 000 kroner per barn under 3 år. I dag er det størst mangel på barnehageplasser til barn under 3 år.

Pengene kunne også vært brukt til å øke statstilskuddet til dagens barnehageplasser. Foreldrebetalingen ville da reduseres med 1000 kroner.

Mange politikere har også sagt at tida for barnetrygd bør utvides fra 16 til 18 år. Dette vil koste 1,3 milliarder kroner.

Men politikerne har bestemt at kontantstøtten skal brukes på de minste.

Hvis 3,7 milliarder kroner skulle gis som økt barnetrygd til ett- og toåringene, ville det betydd 15 400 kroner mer årlig i to år for alle foreldre. Foreldrene kunne da fått muligheten til å redusere arbeidstida med tre kvarter daglig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!