Valgerd frykter lotto-millionene

- Omfanget av spillingen er et foruroligende symptom, mener barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden raste Spille-Norge mot Svarstad Haugland, som da var KrF-partileder i opposisjon.

Et utspill om skjevheten i premiestørrelsen mellom statlige og private spill ble til debatt om gledesløshet, formynderi og pekefingerholdning.

- Omfanget av spillingen er et foruroligende symptom. Vi er altfor materialistiske, sier hun. Men standpunktet om premietak for statlige spill ble fjernet fra KrFs partiprogram i fjor.

Fører til kriminalitet

Svarstad Haugland tror store pengepremier kan ha negativ innvirkning på folks liv, og henviser til tilfeller der rusproblemer og økonomisk ruin er resultatet for folk som ikke har taklet å vinne store summer.

Hun mener spillegalskap er et helseproblem som må tas på alvor, og at ofrene for spilling må vies mer oppmerksomhet.

For en tid tilbake åpnet Norges første institusjon for behandling av spillegale. Problemet i tilknytning til spill er mangesidig, ifølge Svarstad Haugland, og kan blant annet føre til kriminalitet. Hun understreker at spillene til Norsk Tipping ikke utgjør det største problemet.

- Barn og unge stjele penger for å kunne spille på forskjellige typer automater, sier hun. Underslag i bedrifter, begått av folk med spillemani, er heller ikke uvanlig.

Så mange?

- Har du spilt Lotto selv i helga?

- Nei. Men hva de andre i familien har gjort, vet jeg ikke. Jeg tror ikke mange er opptatt av dette nå.

- Nærmere to millioner nordmenn har levert kupong...

- Kjære vene, så mange? Det er halvparten av befolkningen, det. 23 millioner kan jo få det til å lyse kroner i øynene hos noen hver.

- På den tida premietakdebatten raste var utbetalingene mye lavere enn nå. Hva kan 23 millioner gjøre med et menneske?

- Det vil jeg ikke ha noen mening om. Jeg vet at de fleste spiller for å ha det gøy og takler å vinne mye. Men de som ikke gjør det må tas vare på.