Valgerd: Går om hun må

Valgerd Svarstad Haugland innrømmer nå at hun kan bli nødt til å trekke seg som KrF-leder. Men lyst til å gå av har hun ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På regjeringens ettårsdag sier hun rett ut at det ikke har vært lett å være KrF-leder den siste tida. Partiet er nede på seks prosent på meningsmålingene. Fredag sa et flertall av KrFs fylkesledere at de ønsker en lederdebatt i partiet som også omfatter Svarstad Haugland.

Gjenvalg

- For alle partiledere er det tøft å oppleve så stor tilbakegang på meningsmålingene. Når målingene er så dårlige, er det naturlig at det oppstår en lederdebatt i partiet. Jeg må tenke meg nøye om når jeg skal bestemme meg for om jeg stiller til gjenvalg, sier Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

- Betyr det at du vurderer å gå av som partileder?

- Det er ingen selvfølge at jeg skal fortsette etter landsmøtet. Dette må vi diskutere innad i partiet, og jeg håper mesteparten av diskusjonen vil foregå internt, svarer hun.

Ønsker råd

Svarstad Haugland legger imidlertid ikke skjul på at hun selv ønsker en ny periode i sjefsstolen.

- Stort sett trives jeg veldig godt som leder, men ingen av oss er fredet. Jeg er også på valg, og beslutningen om jeg skal fortsette blir uansett ikke min alene. Jeg vil lytte til råd fra folk rundt meg.

Ansvar

Hun mener det er mange som har ansvar for at partiet er nede i seks prosent på meningsmålingene.

- Hvor stor del av ansvaret er ditt?

- Jeg må selvsagt ta min del av det, men først og fremst er dette et kollektivt ansvar som hele partiledelsen og organisasjonen må dele. Det er ikke slik at jeg som partileder skal ta hele ansvaret alene.

Hjemme-hos- møter

KrFs motgang takler nå partiledelsen ved blant annet møtes hjemme hos partilederen.

- I en periode hvor partiet sliter litt, er det naturlig at Bondevik og jeg snakker ganske mye sammen. Vi i partiledelsen har blant annet en del uformelle sammenkomster hvor vi får luftet ut tanker vi bærer på, uten at det refereres noe sted. Det er nyttig for oss alle.

Hun vil ikke utdype detaljene rundt disse sammenkomstene, men bekrefter at flere av treffene mellom henne, Bondevik, og resten av partiledelsen har vært hjemme hos henne i Asker. Her diskuterer de smått og stort, gjerne med litt god mat for å skape hyggelig stemning.

- Er dette en slags syklubb dere har når det røyner på?

- Nei, det er ikke slik. Vi har holdt på med dette en stund allerede, ler Valgerd Svarstad Haugland.

Regjering

Det var enklere å være KrF-leder i forrige regjering, medgir hun.

- Det var enklere i den forstand at vi var det største partiet i regjeringen. Det er et problem når opposisjonen hele tida prøver å skape et inntrykk av at dette er en Høyre-dominert regjering, samtidig som jeg som KrF-leder vet at det ikke er det, sier Valgerd Svarstad Haugland.

VANSKELIG: Partileder Valgerd Svarstad Haugland mener det er naturlig med en lederdebatt i partiet når meningsmålingene er så dårlige.