Valgerd må forlate Stortinget

Mens Åslaug Haga beholder plassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fått fyken av velgerne, det må jeg bare ta til meg. Nå er jeg ledig på arbeidsmarkedet, sa Valgerd til NRK tirsdag morgen.

Hun har sittet tolv år på Stortinget, og anser natta som sitt farvel med politikken.

Men hva hun skal gjøre nå vet hun ikke.

Thriller

Kampen mellom Krfs Valgerd Svarstad Haugland og Senterpartiets Åslaug Haga var en av nattas thrillere.

Begge er kandidater for sitt parti i Akershus, og var velkselvis inne og ute og inne av ute av Stortinget i hele natt på grunn av usikkerhet rundt fylkets utjevningsmandater.

Klokka 07.00 i morges så det ut til at kulturminister Valgerd Svarstad Haugland må finne seg noe annet å gjøre de fire neste åra, mens Senterpartileder Åslaug Haga beholder plassen på Stortinget og får sannsynligvis en ministerpost med på kjøpet.

Klokka 06. 20 tirsdag morgen var 21 av av 22 kommuner i Akershus talt opp, og  resultatet viser at Senterpartiets førstekandidat i fylket er inne på Stortinget.

Dermed kapret Senterpartiet tilbake distriktsmandatet fra KrF under opptellingen av den siste kommunen, skriver Nettavisen.

I timene etter at det ble klart at landet mest sannsynlig får en rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet, SV og SP i styringa de neste fire år, måtte Senterpartilederen vente i spenning på sin egen framtid.

Men nå har Senterpartiet fått det mandatet de trengte for å få partilederen inn i varmen.

Dette betyr at kulturminister og tidligere Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland er ute av Stortinget. Kristelig Folkeparti har nå ingen mandater i Akershus.

Heller ikke miljøvernminister Knut Arild Hareide (Krf) får fortsette på Stortinget, og må dermed finne seg noe annet å gjøre.

Det samme gjelder bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, som i år ikke stilte til valg på Stortinget. Det spekuleres nå nok en gang på om hun er aktuell for en jobb høyt opp i FN-systemet.

UTE: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ute av Stortinget etter at de siste stemmene i Akershus er talt.
INNE: Åslaug Haga er inne på Stortinget etter en intens kamp i natt, og kan mest sannsynlig vente seg en ministerpost.