Valgerd må krype

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland har i to døgn offentlig beklaget hemmeligholdet av en høringsuttalelse om skolefritidsordningen. Det er ikke nok for Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går krevde Ap og Høyre at statsråden stiller i Stortinget og svarer for departementets handlemåte.

Dagen før regjeringen legger fram sin stortingsmelding om offentlighet i forvaltningen anklager de to største opposisjonspartiene barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland for å bryte offentlighetsloven.

Pinlig

For en regjering som har gjort offentlighet i forvaltningen til en sak som skulle markere kursendring i forhold til tidligere regimer, er det pinlig å bli tatt i en slik blunder.
Næringsminister Sponheim innrømmer også overfor NTB at det ikke er hyggelig at en statsråd i sentrumsregjeringen får kritikk for brudd på offentlighetsloven.

- Det skal mye til for å unndra et dokument offentlighet, sier næringsminister og Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.

- Jeg er helt enig med Sponheim. Jeg vil ikke bortforklare tabben. Det som har skjedd i denne saken skal absolutt ikke være noen mal for denne regjeringens holdning til offentlighetsloven, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland skriver i et brev til statsråden at han spesielt vil vite hvorfor det hemmelige notatet fra 27. februar og det offisielle brevet fra 3. mars har helt forskjellig innhold.

Høyres Per-Kristian Foss slutter seg til Jaglands krav, og mener barne- og familieministeren har misforstått hva en åpen høring er til for.

- Juks

- Det er ikke uvanlig at departementene har ulike synspunkter, og at de kommer til uttrykk i en offentlig høring. Det som framstår som juks, er at hun etterpå gir inntrykk av ikke å ha noen mening i det hele tatt, sier Foss.
- Siden jeg skal redegjøre for Stortinget, vil jeg ikke si så mye om saken nå. Men helt kort kan jeg si at det ble sendt over en del innspill i det videre arbeidet med en proposisjon om skolefritidsordningen. Det var ment som innspill tidlig i prosessen. At innspillene ble sendt over som en del av høringen, var feil, sier Svarstad Haugland.