Valgerd mistrives i Bondeviks skygge

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sier det er frustrerende at statsminister Kjell Magne Bondevik stikker av med all ære, mens hun både blir skyteskive og havner i skyggen av Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at flere i KrF deler denne oppfatningen.

Nettavisen kom i går med det meget oppsiktsvekkende intervjuet med partileder Valgerd Svarstad Haugland. Det som til nå har blitt sett på som et vellykket «delt lederskap» i KrF, viser seg å ha en dyster bakside. Det er i høyeste grad spesielt at Haugland kommer med dette samtidig som Stortinget åpnet i går og statsbudsjettet legges fram i dag.

Dagbladet spurte i går Valgerd Svarstad Haugland om hun kunne utdype og kommentere denne saken, men det var fullstendig uaktuelt.

- Jeg kommer ikke til å si noe mer om dette nå.

- Hvorfor ikke det? Du har selv valgt å gå ut offentlig med det?

- Det er flere dager siden jeg snakket med Nettavisen, og jeg visste ikke at det kom i dag. Jeg vil uansett ikke snakke om dette i Dagbladet.

Frustrert

Til Nettavisen snakker hun ut om de vanskelige sidene ved å dele lederskapet i KrF med Kjell Magne Bondevik.

- Han får æren, mens jeg er skyteskiva. Vi har et godt samarbeid, men i løpet av de sju åra vi har delt lederskapet i KrF, vil jeg ikke legge skjul på at jeg har vært frustrert, ikke i forhold til ham som person, men i forhold til hvem som blir oppfattet som partileder.

- Det som kan bli et problem når vi er i regjeringen, er at når partienes saker trekkes fram, så er det alltid Kjell Magne (Bondevik), Lars (Sponheim) og Jan (Petersen) - eller før, Anne (Lahnstein) eller Odd Roger (Enoksen) - som nevnes. Jeg tror jeg kan telle på én hånd de gangene jeg blir nevnt. Det er selvsagt frustrerende at partilederen i KrF blir oversett, sier hun til Nettavisen.

Dagbladet kjenner til at partilederen har støtte for denne frustrasjonen blant andre sentrale KrF-politikere. Regjeringsdeltakelsen med Høyre har vært en stor påkjenning for partiet, og det som alle mente ville være en stor fordel, at Bondevik ble statsminister, er ikke lenger like vakkert.

Knirkefritt

Flere sentrale KrF-ere Dagbladet har snakket med, gir uttrykk for at så lenge Bondevik er statsminister, er det problematisk for KrF å kjøre knallhardt på sine hjertesaker. Statsministeren sitter med ansvaret for at samarbeidet går mest mulig knirkefritt. Dette legger automatisk en demper på KrFs krav i regjeringen.

Uten statsministerposten kunne partiet i større grad profilert seg som garantisten for sentrumspolitikk. Vurderingen Dagbladet har fått innblikk i, er at KrF i større grad kunne presset Høyre med å bryte regjeringssamarbeidet dersom KrF ikke hadde hatt statsministeren.

Likevel understrekes det overfor Dagbladet at Bondevik som statsminister har vært, og er, bra for KrF. Men likevel er frykten stor for at Høyre, som det største regjeringspartiet, uansett vil stikke av med æren for regjeringens arbeid ved neste stortingsvalg.

I intervjuet med Nettavisen kommer Valgerd Svarstad Haugland også med en negativ stempling av mannlige journalister. Hun sier at det bare er mannlige journalister som skriver at Bondevik er sjefen i KrF.

- Den ovenfra og nedad-holdningen jeg opplever blant mange mannlige journalister, synes jeg er slitsom. De bruker hersketeknikker og overser jenter og setter merkelapper på jenter, sier Haugland til Nettavisen.

FÅR STØTTE: Dagbladet kjenner til at Valgerd Svarstad Haugland har støtte blant andre sentrale KrF-politikere i sin frustrasjon over å havne i skyggen av Kjell Magne Bondevik.