- TANKEVEKKER: Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland påpeker at KrF er et sentrumsparti. - Det har vi alltid vært, og som sentrumsparti bør man kunne se begge veier, sier hun. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
- TANKEVEKKER: Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland påpeker at KrF er et sentrumsparti. - Det har vi alltid vært, og som sentrumsparti bør man kunne se begge veier, sier hun. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer

Valgerd om KrFs sjokktall: - Det bør være en tankevekker

Valgerd Svarstad Haugland minner om at KrF er et sentrumsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Som fylkesmann må jeg være forsiktig med det jeg sier, men disse tallene bør være en tankevekker for Høyre og Frp, sier tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

Svarstad Haugland, som nå er fylkesmann i Oslo og Akershus, viser til dagens oppslag i Dagbladet.

En rundspørring sendt på e-post til tillitsvalgte på alle nivåer i KrF, viser at stemningen i KrF har snudd når det gjelder hvilke partier de ønsker å sitte i regjering med.

Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent av dem som har svart at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Bør se begge veier Da Dagbladet stilte samme spørsmål i mai 2012, var bildet et ganske annet. Da var det bare 35,7 prosent som foretrakk å sitte i regjering med Ap og Sp, mens 64,3 prosent ønsket å sitte i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Svarstad Haugland satt selv som barne- og familieminister i Bondevik I-regjeringen, som var en koalisjonsregjering med KrF, Senterpartiet og Venstre. Hun var også kirke- og kulturminister under Bondevik II, da koalisjonen besto av Høyre, KrF og Venstre.

Hun påpeker at KrF er et sentrumsparti.

- Det har vi alltid vært, og som sentrumsparti bør man kunne se begge veier. Det synes jeg partiledelsen har håndtert bra, sier hun.

- Slitsomt med Frp 411 KrF-tillitsvalgte har svart på det spørsmålet etter at det ble sendt ut tirsdag.

Den betente striden rundt asylpolitikken har ført til et kjølig samarbeidsklima, og i skyggene lurer konflikter om søndagsåpne butikker, Førdefjorden og flere andre miljøsaker.

Fylkesleder Kjell Bjørseth i Hedmark synes Dagbladets undersøkelse stemmer med hvordan han opplever stemningen i partiet.

- Det er slitsomt med Frp, for å si det rett ut, og det har blitt en dreining vekk fra dem. Det er motstanden mot Frp som slår ut her, sier han.

- Krevende saker Dagrun Eriksen tror disse tallene er et uttrykk for at de tillitsvalgte har et sterkt ønske om gjennomslag.

- Vi har vært gjennom noen krevende saker den siste tiden. Svarene viser at vi er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, men nå er det flere som sier det høyt enn før. Dette henger også sammen med at Jonas Gahr Støre har tatt Ap lengre mot sentrum, mener Eriksen.

Svarene fra de tillitsvalgte i KrF kommer i kjølvannet av en krevende vinter og vår for samarbeidspartiene. Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder Trude Brosvik til Dagbladet.