Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meldte seg ut i går etter 35 år i KrF

Valgerd-rådgiver bryter med Ropstads KrF

Tidligere politisk rådgiver for Valgerd Svarstad Haugland, Inge Takle Mæstad, mener KrF har blitt for smalt.

FÅTT NOK: Tidligere politisk rådgiver for Valgerd Svarstad Haugland og mangeårig Rogaland-politiker Inge Takle Mæstad melder seg ut av KrF. Han mener KrFs sentrumsprofil blir visket ut i en høyredominert regjering, og kan ikke identifisere seg med prosjektet. Foto: Rasmus Sommerseth
FÅTT NOK: Tidligere politisk rådgiver for Valgerd Svarstad Haugland og mangeårig Rogaland-politiker Inge Takle Mæstad melder seg ut av KrF. Han mener KrFs sentrumsprofil blir visket ut i en høyredominert regjering, og kan ikke identifisere seg med prosjektet. Foto: Rasmus Sommerseth Vis mer

Etter 35 års medlemskap og mange tillitsverv i KrFU og KrF sendte Inge Takle Mæstad e-posten til KrFs landskontor. Den siste perioden har han vært kommunestyrerepresentant i Stavanger.

- I går kveld var jeg ferdig med siste møte som folkevalgt. Det ble også det siste møtet som KrF-medlem, sier Inge Takle Mæstad til Dagbladet.

Han er en kjent profil i KrF med lang fartstid i KrFU, blant annet som generalsekretær, leder av Stavanger KrF og politisk rådgiver da Valgerd Svarstad Haugland var barne- og familieminister i sentrumsregjeringen. I striden om retningsvalget for ett år siden sto han på Knut Arild Hareides side.

Takle Mæstad sier han allerede mandag varslet Svarstad Haugland og Hareide om sin beslutning.

- Det er to personer som har betydd mye for meg i mitt KrF-liv, sier han.

Mister sentrumsprofil

- Det var selvsagt rart å sende utmeldingen. Men det kjennes samtidig riktig. Det henger sammen med veivalget KrF gjorde for ett år siden. Siden jeg var folkevalgt, var terskelen for å melde seg ut da høy. Jeg bestemte meg for å stå ut perioden som medlem.

- Men når jeg er ferdig med den oppgaven, er det riktig å melde seg ut. Det handler om den plassen KrF har fått i regjeringen. KrF mister dag for dag sin sentrumsprofil i en regjering som har tyngdepunktet så langt til høyre som er mulig. Vi ser det i politiske saker, i strategi og prioritering fra ledelsens side, sier Takle Mæstad.

- DESPERAT: Uttalelsene KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kom med om «farlig tankegods» i den grønne bevegelsen, skaper sterke reaksjoner på Stortinget. Video: Steinar Suvatne Vis mer

- Han mener KrF er i ferd med å bli et smalere parti.

- De sier de skal bli tydeligere. Jeg opplever at det blir smalere. Jeg mener partiledelsen maler fiendebilder av partier en burde samarbeide med, sier Takle Mæstad.

Han mener partiets problem i en så høyredominert regjering kom tydelig til uttrykk i sommer og i høst.

- Man klarte enkelt å finne 10 milliarder kroner for å hjelpe Frp i bompengesaken. Så kom statsbudsjettet, og da hadde man ikke klart å finne penger til barn som trenger brillestøtte eller til arbeidsavklaringspenger for unge. Det er de mest sårbare KrF skal slåss sterkest for.

Men dette er utslag av at kjøttvekta i regjeringen avgjør. KrF er et lite parti, og de store pengene gikk et annet sted enn det jeg skulle ønske, sier Takle Mæstad.

Advarte mot høyredominans

Han sier det ikke er overraskende at KrF mister sin sentrumsprofil i regjeringen.

- Mange av oss var redde for nettopp dette, derfor er det ikke overraskende at det ble sånn. KrFs sentrumsidentitet spises opp dag for dag. Som lokalpolitiker har jeg ikke følt noen forpliktelse til å forsvare regjeringen, men gjort min jobb ferdig. Men dette regjeringsprosjektet står så langt fra det jeg ønsker å identifisere meg med, at det er riktig å melde meg ut av partiet, sier Takle Mæstad.

Trøblete valgkamp

Han sier han ikke er spesielt optimistisk med tanke på KrFs framtid. -

- Partiet blir vel der det er nå til etter valget i 2021. Det kan bli en trøblete valgkamp, tror den tidligere KrF-politikeren.

Odd Anders With, som var statssekretær for Valgerd Svarstad Haugland og nestleder i KrF en periode, meldte seg ut av KrF kort tid etter at KrF gikk inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.