- Valgerd svikter barna

Hvorfor gjør ingen noe med at titusener av barn ikke får se sin samværsforelder? Dette er ett av spørsmålene Foreningen 2 Foreldre reiser i en ny rapport, der Norge anklages for massive brudd på barnas menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreningen 2 Foreldre har skrevet en betenkning hvor barneloven vurderes opp mot barnas menneskerettigheter. Der må Stortinget, regjeringen og barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland finne seg i ramsalt kritikk.

Her er Norges to groveste brudd på menneskerettighetene, ifølge Foreningen 2 Foreldre:

Ser ikke far

  • At flere titusener norske barn - anslagsvis 60 000 - ser sin samværsforelder så lite som èn gang i måneden eller mindre. Et ukjent antall barn hindres totalt i å se sin far, enten fordi faren ikke gidder eller makter å stille opp, eller fordi moren holder barna unna.

- Dette skjer uten at myndighetene gjør noe. Praksisen bryter med FNs barnekonvensjon artikkel ni, som sier at barna har rett til regelmessig kontakt med begge sine foreldre. Her syndes det grovt, sier foreningens leder Rune Rækken.

  • Når et barn er født av foreldre som ikke er gift, har mora foreldreansvaret alene, ifølge barnelovens paragraf 35. At farskapet avhenger av mannens forhold til mor, bryter med likestillingsloven, ifølge likestillingsombudet.

- Oppstår det en konflikt om farskapet, sier barneloven at mannen kan få farskapet fastslått gjennom en rettssak. Den koster erfaringsvis rundt 50000 kroner per instans. At den som ønsker å forsvare sin menneskerettighet selv må bære kostnadene, strider mot menneskerettighetene i seg selv, sier Rækken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer