Valgerd truer med ny Brustadbu-lov

Valgerd Svarstad Haugland og Barne- og familiedepartementet kan komme til å stramme inn Brustadbu-loven. Valgerd i«Mandagsklubben»Se side 49

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere butikker på over hundre kvadratmeter begrunner søndagsåpent med at de ligger ved et såkalt trafikknutepunkt. Dette åpner for smutthull i loven. Det samme gjelder for butikker i såkalte turiststrøk.

Statssekretær Odd Anders With sier til Dagbladet at såkalte trafikknutepunkt er ett av områdene departementet vil se nærmere på.

- Det vil skje dersom handelsnæringen ikke snart retter seg etter loven. Vi har sagt ja til en dialog med de berørte organisasjonene - før vi tar standpunkt til å endre loven eller forskrifter til loven, sier With.

- Vi vil også se hvilken effekt forholdet mellom politiet og de som etter vår mening har tråkket over streken, kommer til å få.

Anmeldt

Trond Lykkes Bunnpris-butikk ved en bussholdeplass i Trondheim sentrum blir nå anmeldt til politiet av Handel og Kontor sammen med ni andre forretninger i Sør-Norge.

S øndag hadde han en omsetning på nærmere 300000 kroner i denne butikken.

Kriminalsjef Roger Andresen i Oslo mottok i går tre anmeldelser, og han varsler på generelt grunnlag bøter på 150000 kroner mot hver butikk. En tilsvarende bøtelegging vil skje på nytt hvis ikke butikkene retter seg etter loven.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det klart at flere butikker, Lykke inkludert, ikke vil godta en eventuell bot.

Det betyr at saken havner i rettsapparatet.

Kriminalsjef Andresen sier:

- Vi vil markere at det ikke lønner seg å bryte loven. I den grad vi finner at forretninger bevisst bryter lovverket skal vi slå til.

Rom for skjønn

- Flere butikker på over hundre kvadratmeter begrunner åpningen på søndag med at de ligger ved et trafikknutepunkt?

- Det er absolutt rom for skjønn i loven som er vedtatt, men det skal veldig mye til for at du i Oslo ikke ligger ved en T-bane-, trikk- eller busstoppested. I så fall ville størstedelen av Oslo vært unntatt åpningstidsloven, og det var neppe meningen, påpeker Andresen.