Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgerd vil alle barna vel

Bedre tid. Større valgfrihet. Rettferdigere fordeling mellom småbarnsfamiliene uavhengig av om de har barnehageplass. Det er barne- og familieminister Valgerd Svarstad Hauglands hovedbegrunnelse for den nye kontantstøttereformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svarstad Haugland viser til Finland når hun får spørsmål om hvordan kontantstøtten vil fungere i praksis. Under presentasjonen i går støttet barne- og familieministeren seg til finnenes 12-årige erfaring med en tilsvarende reform.

- Den finske sosialministeren, som er sosialdemokrat, fortalte meg i høst at kontantstøtten er blitt en god ordning i Finland.
- Jeg konfronterte henne med alle innvendingene vi er møtt med. Til det svarte sosialministeren: «De samme motforestillingene fikk vi, men de har bleknet etter hvert.» Kanskje skjer det samme i Norge, sa Svarstad Haugland.

Bygger barnehager

Statsråden holder fast på at barnehageutbyggingen skal fortsette. Målsettingen er full dekning innen år 2000. Hun har gått bort fra å kreve utbyggingsplikt, men vil i stedet forsøke å stimulere kommunene gjennom tiltak i neste års statsbudsjett.

- Erfaringene fra Bodøs kontantstøtteordning viser at foreldre ikke tar barna ut av barnehagen. Barnehageutbyggingen fortsetter derfor med målsetting om 14500 nye plasser, hvorav 9000 er øremerket unger under tre år, sier hun.

60 prosent

Kontantstøttereformen er kostnadsberegnet til 760 millioner kroner i år. Når den utvides til også å gjelde toåringene i 1999, vil regjeringen måtte punge ut med nærmere tre milliarder kroner. Anslaget er basert på at 60 prosent av årskullene benytter ordningen.

Valgerd Svarstad Haugland legger ikke skjul på at hun er usikker på om kontantstøtten fører til at de minste ungene får se mer til foreldrene sine.

- I undersøkelser sier småbarnsforeldre at de ønsker mer tid til barna. Nå får de sjansen.
- Vi skal evaluere fortløpende, både med hensyn til likestilling, arbeidsmarked og samværstid med ungene. Hvis dette glipper helt i forhold til hvordan ordningen er ment, har vi mislyktes, sier statsråden.

  • Se også side 2
<B>OFFENSIV:</B> Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) så ut til å stortrives da hun i går ettermiddag presenterte kontantstøttereformen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!