- SE MOT AP: Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland mener at KrFs fremtid ligger i et samarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
- SE MOT AP: Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland mener at KrFs fremtid ligger i et samarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Valgerd vil at KrF ser mot Ap

Den tidligere KrF-lederen mener at KrFs fremtid ligger i et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland mener at KrFs fremtid ligger i et samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Når Ap nå har åpnet seg for forpliktende regjeringssamarbeid med sentrumspartiet Senterpartiet, vil det være en spennende tanke for KrF også å tenke samarbeid til venstre, sa Svarstad Haugland til Stavanger Aftenblad tidligere denne uken.

Til Vårt Land sier den tidligere KrF-lederen at hun er åpen for et formelt regjeringssamarbeid, men at det blir et spørsmål om partiet er modent for dette.

- Det vil jeg overlate til dagens partiledelse å avgjøre, sier hun.

Hun sier videre at KrF har lang tradisjon for å samarbeide med Ap, blant annet i sosial- og velferdspolitikken. Svarstad Haugland deler heller ikke bekymringen mange i KrF har knyttet til Aps verdistandpunkter.

- Her ser jeg ikke stor forskjell på de to sidene. Nettopp i verdispørsmål finner jo ofte Ap og Høyre hverandre, sier hun til Vårt Land.

Fylkesordfører i Hordaland og medlem av KrFs strategiutvalg Toril Selsvold Nyborg reagerer avvisende til utspillet.

- Når det gjelder hvem vi skal samarbeide med, tror jeg ikke tiden er inne for å avgjøre dette nå. Vi kommer til å bli helt utmattet hvis vi skal diskutere dette spørsmålet fram til neste stortingsvalg, sier hun.

Nyborg frykter også et grasrotoppgjør i KrF og en mulig partisplittelse dersom KrF innleder et samarbeid med Ap.

- Gjør vi det, kan vi fort lide samme skjebne som Venstre i 1972, sier hun og viser til splittelsen i Venstre knyttet til EF-avstemningen der en fløy gikk ut og dannet Det Liberale Folkeparti.

(NTB)