Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valgerds polsjokk

Hold deg fast i stettglasset! KrF-Valgerd vil fylle på med flere polutsalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets friskeste alkoutspill er herved servert. Og det fra lederen i Kristelig Folkeparti. Valgerd Svarstad Haugland er slett ikke fremmed for å øke antall utsalgssteder for polvarer. På én betingelse: at de også overtar ølsalget.

- Jeg synes dette er en interessant tanke, sier partilederen til Dagbladet.

I dag er det 137 polutsalg her i landet. Før utgangen av 2002 vil det være 162. Flere har ikke Vinmonopolet lov til å starte opp før politikerne på Stortinget gir sin velsignelse. Og det skal ikke stå på KrF om Svarstad Haugland får det som hun vil. Hun lover å si ja til alle nye søknader, hvis forutsetningen hennes følges. Det kan bety at du i enkelte kommuner heretter må kjøpe ølet ditt over Vinmonopolets disk.

- Hvis vi skal ha mange flere pol her i landet, slik sterke krefter ønsker, må det ses i en edruskapspolitisk sammenheng. Da er den svenske modellen med pils på polet et alternativ.

Ny strategi

Da Stortinget i 1997 vedtok å utvide antall polutsalg med 50, var det mot KrFs stemmer. Året etter, med Kjell Magne Bondevik som statsminister, ble planen likevel satt ut i livet. Daværende sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa gjorde et forsøk på å bøte på skaden ved å foreslå at det ble stemplet en helseadvarsel på alle vin-, øl- og spritflasker. Det ble det ikke noe av.

Når Valgerd Svarstad Haugland nå - uten partibehandling - går inn for flere kombinerte vin- og ølpol, viser det at KrF er i ferd med å endre strategi.

Likevel finner ikke Signe Øye, Ap-medlem av finanskomiteen på Stortinget, framstøtet særlig fristende.

- Vi må være villige til å diskutere det, men jeg tviler på om det er dette folk flest ønsker. KrF vil tydeligvis bruke forslaget som en brekkstang for å få pils på polet, noe jeg ikke er spesielt sterk tilhenger av.

Lobbyvirksomhet

Informasjonssjef Jan Egil Aase ved Vinmonopolet bekrefter at mange lokalsamfunn fremdeles er tørste på flere utsalg.

- Det foregår en god del lobbyvirksomhet fra kommunene, ja.

- Hvordan ser du på det å selge klasse-2-øl på polet? - For å si det forsiktig, jeg tror nok det vil by på store logistikkutfordringer.

NOE Å TENKE PÅ: KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland synes flere polutsalg er en interessant tanke.