Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget alle frykter

Dagbladets dagbok-forfatter, Shuja\'a al-Ani (63), våger ikke stemme under søndagens valg. Han er redd for å bli skutt av snikskyttere ved valglokalene. 30. januar er blitt dagen «alle» frykter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også Jeg tør ikke stemme

Litteraturprofessor al-Ani ønsker ikke å satse livet på å få sin stemmeseddel i en valgurne på søndag. Han frykter det vil bli gjort alvor av truslene fra motstandsbevegelsen, som sier at alle som går for å stemme, vil bli drept.

-  Vi vet ikke om de kommer til å gjøre alvor av dette, men jeg vil ikke ta sjansen, sier han.

Det er to dager før valglokalene i Irak åpner, men den kraftige opptrappingen av angrep mot valglokaler, amerikanske styrker, politistasjoner og enkeltpersoner har skapt stor usikkerhet om oppslutningen om valget. Velgerne er redde, de som skal bli valgt er redde, og soldatene som skal sørge for sikkerhet på valgdagen skjelver.

Frykt

Alle forberedelsene til det irakiske valget gjennomsyres av frykt. Folk vet ikke hvor de skal stemme, fordi lokaliseringen av valglokalene fortsatt er hemmelig. Heller ikke hvem som er kandidater er allment kjent, etter at det ikke har vært ført noen åpen valgkamp i tradisjonell forstand. Mange av «valgplakatene» bærer bildet av religiøse ledere som ikke er på valg, men som markerer seg fordi de vil råde sine trosfeller om hvilket parti de bør stemme på.

20 kvinner som er kandidater ved valget, har trukket seg fra all valgkamp på grunn av trusler.


De vil heller ikke ha sine bilder eller navn på valglistene. En av kvinnene har vært kidnappet, en annen så sønnen bli drept da han forsøkte å beskytte henne, mens en tredje har trukket seg fra valget etter at hennes ektemann og barn ble truet på livet.

Valgkommisjonens leder Abdul-Hussein Hendawi sier til en fransk radiostasjon at han venter at volden i forbindelse med valget minst vil bli fordoblet, men er likevel optimistisk i forhold til valgdeltakelsen.

Også USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld advarer mot økt vold, og sier at volden neppe vil avta før i mars eller april.

Militante islamister gjennomførte også i går en rekke angrep rundt om i Irak. Fem mennesker ble drept, og 15 såret, da ei bilbombe gikk av nær en militær bilkolonne i Bagdad. En politioffiser ble drept av ei bombe i Tikrit, og åtte australske soldater ble skadd da ei bilbombe eksploderte og rammet bilkolonnen de kjørte i i utkanten av Bagdad. Minst elleve mennesker ble drept i to selvmordsangrep i Samarra ti mil nord for Bagdad. Det var også nye bombeaksjoner mot skoler som skal brukes som valglokaler. I tillegg ble en amerikansk bilkolonne i Kirkuk i Nord-Irak, angrepet. Minst 30 mennesker skal ha mistet livet i Irak i går.

15 000 døde

Antall sivile som har mistet livet i Irak fra invasjonen og fram til i dag, skal nå være over 15 000 ifølge iraq.bodycount.org. I okkupasjonsstyrkene har amerikanerne de høyeste tapstallene, som nå er kommet opp mer enn 1400, inkludert tre sivilt ansatte i de amerikanske styrkene. Den britiske hærledelsen har offentliggjort at 76 briter er blitt drept i Irak. I koalisjonsstyrkene for øvrig er de drepte 20 fra Italia, 16 fra Polen, 16 fra Ukraina, 11 fra Spania, 7 fra Bulgaria, 3 fra Slovakia, 2 fra Estland, 2 fra Thailand, 2 fra Nederland, og 1 fra hvert av landene Danmark, El Salvador, Ungarn. Latvia og Kasakhstan.

I utallige forsøk på å gjøre valget tryggest mulig, er det innført en rekke forordninger som sivile må forholde seg til når de våkner på søndag.

Bilforbud skal hindre nye bilbomber. Det kommer til å bli strengere portforbud, og det vil være ulovlig å bære våpen så lenge valget avholdes. Om disse tiltakene gjør at flere våger seg ut til stemmelokalene, vil søndagens valgoppslutning vise.

HJEMMESITTER: Litteraturprofessor al-Ani tar ikke sjansen på å møte opp i valglokalene søndag. Han blir hjemme i frykt for å miste livet hvis truslene om aksjoner blir iverksatt.