Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Valget av Palin overskygger alt han har gjort

New York Times sabler ned John McCain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIRGINIA (Dagbladet.no): For noen uker siden var det ingen selvfølge, men det kommer ikke som noen overraskelse at redaktørene i New York Times har falt ned på demokratenes presidentkandidat når de i dag toner flagg, 11 dager før presidentvalget.

Ordbruken i dagens lederartikkel er imidlertid knallhard.

Mens den høyt respekterte avisa, som på lederplass gjerne inntar standpunkter som kan plasseres på venstresida i amerikansk politikk, hyller Obama for hans stødige framtreden, dømmekraft og positive valgkamp, får den republikanske rivalen gjennomgå.

- Lefler med rasisme

Og igjen er det utpekelsen av Sarah Palin som virkelig får blodet til å koke hos de intellektuelle. New York Times går så langt som å nærmest annullere hele McCains politiske karriere på bakgrunn av visepresidentkandidatvalget.

«Senator John McCain har trukket seg lengre og lengre tilbake på ytre flanke i amerikansk politikk, og har drevet en valgkamp basert på splittelse mellom partiene, krig mellom klassene og til og med hint av rasisme. Hans politikk og verdenssyn er bundet til fortida. Hans valg av en visepresidentkandidat som er så åpenbart upassende for embetet var en siste opportunistisk handling og dårlig dømmekraft som overskygget alt han har oppnådd i løpet av 26 år i Kongressen.»

Avisa mener McCain har kastet uavhengig og reflektert politikk innen områder som energi/miljø og innvandring på båten, og går også langt i å si at McCain har gått fra å være en ærbar antirasist til å lefle med det stikk motsatte i jakten på presidentstolen.

To ganger referer lederskribentene til valgkampen for åtte år siden, da det var McCain som ble rammet av svært skitne triks da hans mørkhudede datter, som er adoptert, ble framstilt av Bush-republikanere som et resultat av utroskap.

DÅRLIG VALG: Republikanernes presidentkandidat John McCain får krass kritikk fra amerikanske medier for valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat. Foto: Mark Lyons/Scanpix/EPA
DÅRLIG VALG: Republikanernes presidentkandidat John McCain får krass kritikk fra amerikanske medier for valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat. Foto: Mark Lyons/Scanpix/EPA Vis mer

«McCain har brukt de siste restene av sitt rykte som en mann av prinsipper og dømmekraft til å fronte de grenseløse kravene og trangsyntheten til det ytterste høyre. Hans rettferdige harme etter å ha blitt skyflet ut av nominasjonskampen i 2000 av en rasistisk flodbølge rettet mot adoptivdatteren hans, har blitt erstattet av en uforbeholden omfavnelse av de samme taktikkene og taktikerne som går inn for å vinne koste hva det koste vil».

Fra Clinton til Obama

New York Times valgte Hillary Clinton foran Obama i nominasjonsvalgkampen og pekte den gang - tidligere i år - på McCain som republikanernes beste kandidat.

Men nå har redaktørkollegiet mistet all tvil om hvem som bør bli landets neste president, og man ser tilbake på avisas anbefaling av John Kerry for fire år siden, er omfavnelsen av Obama langt sterkere.

«Det vil bli en enorm utfordring bare å få landet tilbake der det var før Bush og begynne å reparere USAs image i verden og landets selvtillit og selvrespekt. Å gjøre alt det og lede USA framover krever viljestyrke, karakter, intellekt, sober dømmekraft og en stødig hånd. Obama har disse kvalitetene i massevis. Å se ham bli testet i løpet av valgkampen har for lengst fått skepsisen som fikk oss til å omfavne Hillary Clinton i primærvalgene, til å fordufte. Han har trukket til seg horder av nye velgere med et mektig budskap om håp og muligheter og har bedt om deling av ansvar og sosial ansvarlighet», skriver avisa.

Tidligere har blant andre Washington Post, Chicago Tribune og Los Angeles Times kommet med nesten like sterke anbefalinger og tilsvarende skuffelse over McCain.

«Det er få offentlige skikkelser vi har respektert mer opp gjennom årene enn senator John McCain. Likevel er det uten ambivalens at vi omfavner Barack Obama som president. Valget har blitt enkelt delvis på grunn av McCains skuffende valgkamp, aller mest hans uansvarlige valg av en makker som ikke er klar til å bli president. Det har imidlertid blitt enkelt i enda større grad på grunn av vår beundring for Obama og hans imponerende kvaliteter som han har vist gjennom dette lange racet», skrev Washington Post for en uke siden.

image: - Valget av Palin overskygger alt han har gjort

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!