PRESIDENTSTØTTE: Demokratenes senatskandidat i Nevada, Jacky Rosen, på scenen i Las Vegas sammen med tidligere president Barack Obama. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP
PRESIDENTSTØTTE: Demokratenes senatskandidat i Nevada, Jacky Rosen, på scenen i Las Vegas sammen med tidligere president Barack Obama. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFPVis mer

Mellomvalg i USA:

Valget Demokratene må vinne

Demokratene er avhengige av å vinne senatsvalget i Nevada dersom de skal ha et minste håp om å vinne et flertall i Senatet.

LAS VEGAS (Dagbladet): Demokratenes kandidat, Jacky Rosen, kjemper mot den sittende republikanske senatoren Dean Heller. Han er den kanskje mest sårbare republikanske senatoren på valg i år ettersom han er den eneste i en delstat Hillary Clinton vant i 2016.

Rosen er i dag kongressrepresentant for Nevada og omtaler seg selv som en moderat demokrat. Heller distanserte seg fra Trump i 2016, men har nå alliert seg med presidenten.

ELSKER HVERANDRE: President Donald Trump hevder at han og Nevada-senator Dean Heller elsker hverandre. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
ELSKER HVERANDRE: President Donald Trump hevder at han og Nevada-senator Dean Heller elsker hverandre. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer

Racet er blitt et av de dyreste i mellomvalget. De to kandidatene har til sammen brukt om lag 75 millioner dollar (om lag 615 millioner kroner) på valgkamp i en delstat med bare fire millioner innbyggere. Begge har også fått store navn på besøk.

Vil ha mindre korrupsjon

- Jeg ønsker en politikk som er mer rein i motsetning til korrupsjon og politikk med skjulte agendaer, sier Yanné Givens (34) til Dagbladet.

Hun jobber som lærer og står nå utenfor et valglokale i Las Vegas for å forhåndsstemme. Sammen med mora Yolanda Givens diskuterer hun hva som er viktige saker i dette valget. Begge trekker fram utdanning som den viktigste saken.

- Vi er ikke uenige om de grunnleggende verdiene. Men vi er kanskje uenige om veien til det samme målet. Jeg er litt mer konservativ og tradisjonell enn datteren min. Selv om jeg er for utdanning og demokrat, er jeg ikke sikker på at det bare å helle på mer penger er løsningen, sier Yolanda Givens.

KLARE FOR Å STEMME: Yanné og Yolanda Givens er klare for å stemme i valget i Nevada. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KLARE FOR Å STEMME: Yanné og Yolanda Givens er klare for å stemme i valget i Nevada. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Mens Dagbladet er i Las Vegas, kommer både tidligere president Barack Obama og tidligere presidentkandidat Bernie Sanders for å hjelpe Rosen. Heller har på sin side fått hjelp av blant andre president Donald Trump.

Helse er blitt den store saken i valget i Nevada. Heller var først mot å fjerne Obamas helsereform, men etter press fra Trump snudde han. Nå angripes han hardt av Rosen og hennes støttespillere for dette.

- Som personen som faktisk undertegnet loven som hindrer diskriminering mot folk med allerede eksisterende sykdom, kan jeg si at Republikanerne har ingen måte å beskytte denne gruppa i noe av det de har foreslått. De bare sier at de har det. De bare dikter opp ting, sa Obama med Rosen på scenen i Las Vegas, ifølge Las Vegas Sun.

Må vinne Nevada

Prognosene fra de partiuavhengige analyseselskapene Cook Political Report og Inside Elections sier at valget er helt åpent.

- Heller gjør det bedre enn han har gjort det tidligere. Nå er racet uavgjort. Demokratene har en virkelig god mobiliseringskampanje der for å få velgere til å stemme. Det var slik Clinton vant staten. Det er slik de vant et senatsvalg i 2016. Så er spørsmålet om de også klarer å mobilisere i år, sier senioranalytiker Jennifer Duffy i Cook Political Report til Dagbladet.

- Finnes det noen mulighet for at Demokratene kan vinne senatet uten å vinne Nevada?

- Nei. Men de kan vinne den staten og likevel tape flertallet.

Andre sittende demokrater kjemper hardt for å bevare sine seter i delstater som Trump vant med stor margin i 2016. Både Cook Political Report og Inside Elections spår derfor at Republikanerne vil bevare flertallet i Senatet og kanskje styrke det med en eller to seter.

Ifølge ferske prognoser fra NBC News finnes det tre smale muligheter for at Demokratene vinner Senatet. De trenger i så fall å sikre seg minst to flere seter enn de har i dag. Det kan skje på følgende vis:

  • Demokratene vinner senatssetene i Arizona og Nevada, som nå er republikanske og samtidig klarer å holde fast på alle sine egne sårbare senatsseter i Nord-Dakota, Missouri, Florida, Indiana, Montana og West Virginia.
  • Demokratene vinner senatssetene i Arizona, Nevada og Tennessee fra Republikanerne. Da har de anledning til å tape ett nåværende Demokratisk sete. Særlig den nåværende demokratiske senatoren, Heidi Heitkamp i Nord-Dakota ser ut til å gå mot et nederlag.
  • Demokratene vinner de nåværende republikanske senatssetene i Arizona, Nevada, Tennessee og Texas. Da kan de tape to av sine sårbare seter.

- Elsker hverandre

Heller satser nå alt på at han skal lykkes med å vinne ved å binde seg tett til Trump.

- Alt du tar i blir til gull, sa han til Trump da han gjestet delstaten

Under valgkampen for to år siden sa Heller at han var «99 prosent imot Trump» og «100 prosent imot Hillary Clinton». Nå er tonen fullstendig annerledes.

- Vi var ikke venner. Jeg likte ham ikke. Han likte ikke meg. Så begynte vi å like hverandre. Så begynte vi å elske hverandre, forklarte Trump selv til publikum under et valgmøte i Nevada i oktober, ifølge NPR.

STEMMELOKALER: Forhåndsstemmingen er i gang i Las Vegas i Nevada. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STEMMELOKALER: Forhåndsstemmingen er i gang i Las Vegas i Nevada. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Yanne og Yolanda Givens er straks ferdige med å gå gjennom stemmesedlene. Det er mange valg de skal ta.

- Vi er i et ekstremt skjørt politisk klima akkurat nå. Valgene vi tar nå, vil ha stor betydning. Som en afroamerikansk kvinne vet jeg også at folk har dødd for at jeg skulle få retten til å stemme. Det er ekstremt viktig at vi bruker den retten, sier Yolanda Givens.

- Vi er litt uenige om Heller og Rosen. Det kan være et generasjonsskille. Mora mi er mer gammeldags. Jeg er litt mer progressiv. Vi er begge teknisk sett demokrater, men jeg tror jeg pleier å ligge lenger inne på den demokratiske sida, sier datteren.

Så går de inn og stemmer.

Senatet akkurat nå

Senatet huser 100 senatorer der ca en en fjerdedel av huset er på valg vært fjerde år.

50 / 100 demokrater
50 / 100 republikanere

Representantenes hus akkurat nå

I Representantenes hus sitter 435 valgmenn. 218 valgmenn gir flertall.

217 / 435
demokrater

217 / 435
republikanere

Sikker

Ganske sikker

Usikker

Kilde: graphicnews.com - Design & Utvikling - Marius Grøndahl / Dagbladet