Valget endte i kaos

JOHANNESBURG (Dagbladet): Presidentvalget i Zimbabwe endte i går i kaos, med tusenvis av sinte velgere utenfor stengte valglokaler og tre opposisjonstopper i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Harare satte opprørspolitiet en brå stopp for et valg preget av fusk, vold og frustrerte velgere som aldri rakk fram til valgurnene.

Illsinte velgere i hovedstaden Harare ventet i opptil 50 timer på å få avgitt stemmen sin - forgjeves.

- Målet er tydeligvis å hindre oss, men vi blir her til klokka tre i natt hvis vi må, sa en innbitt mann til nyhetsbyrået Reuters utenfor valglokalet ved Glen View High School i Harare.

Men klokka 19 i går kveld syntes myndighetene det fikk være nok stemmegivning i opposisjonsdominerte Harare, og erklærte valget for avsluttet.

Hundrevis av frustrerte velgere ble drevet vekk fra valglokalene av opprørspoliti.

Nytteløst

Lederen for det norske observatørkorpset, Kåre Vollan, sier til Dagbladet at det er ulovlig å nekte folk som allerede sto i kø å stemme.

- Nå tror jeg ikke det hjelper å protestere, men myndighetene vet godt hvor vi står, sier Vollan.

Høyesterett beordret søndag at valget skulle fortsette i hele går, slik at alle som ønsket å stemme, skulle få sjansen. Men de fleste valglokalene åpnet ikke igjen før klokka 12.00 i går formiddag. Noen åpnet bare for en kort stund, før de plutselig stengte igjen.

Etter gårsdagens kaos mente opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) at det var nødvendig med nok en forlengelse av valget, men høyesteretts øverste dommer, Paddington Garwe, sa i går kveld tvert nei.

Dermed var det endelig slutt på en tre dager lang farse av et valg.

Det gikk rykter i går kveld om at det var soldater ute i gatene i Bulawayo, landets nest største by.

Hæren neste?

- Dette er en svært skremmende utvikling, sa en av MDC-toppene, Eddie Cross, til Dagbladet på telefon fra Bulawayo.

Cross fortalte at både hans egne valgagenter på vei til nattskiftet og representanter fra den katolske kirken, hadde observert tropper rulle inn i den MDC-dominerte byen i går etter mørkets frambrudd.

SPERRET INNGANGEN: Illsinte velgere i hovedstaden Harare ventet forgjeves i opptil 50 timer på å få avgitt stemmen sin ved presidentvalget i Zimbabwe. Her har politistyrker sperret inngangen til valgurnene.