MED MAMMA: Denne lille jenta er med mamma for å stemme, i det første valget etter at Liberias president vant Nobels fredspris. Foto: REUTERS/LUC GNAGO/Scanpix
MED MAMMA: Denne lille jenta er med mamma for å stemme, i det første valget etter at Liberias president vant Nobels fredspris. Foto: REUTERS/LUC GNAGO/ScanpixVis mer

- Valget er avgjørende både for Liberia og verdenssamfunnet

Liberia tester demokratiet fire dager etter fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne i Liberia går tirsdag til stemmeurnene i det andre valget siden borgerkrigen var over i 2003. Valget blir sett på som en viktig test av landets ferske demokrati.

Fredsprisvinner og president Ellen Johnson-Sirleaf utfordres av den tidligere FN-diplomaten Winston Tubman og 14 andre kandidater i presidentvalget tirsdag. Det var lange køer utenfor valglokalene da de åpnet tirsdag morgen.

- Valget er avgjørende både for Liberia og verdenssamfunnet, så det var viktig for meg å stemme for å være del av en historisk prosess, sier John Plato (60) etter å ha avgitt sin stemme i hovedstaden Monrovia.

Jevn valgkamp Det har vært høy temperatur i valgkampen, og noen analytikere har spådd at det går mot en andre valgomgang mellom Johnson-Sirleaf og hennes største utfordrer Tubman 8. november.

Helt i innspurten av valgkampen ble det kjent at president Johnson-Sirleaf får Nobels fredspris for 2011, sammen med liberiske Leymah Gbowee og Tawakul Karman fra Jemen.

Tubman reagerte kraftig på tildelingen og mener Nobelkomiteen har blandet seg inn i liberisk politikk.

Valgkommisjonens første Det er første gang Liberias egen valgkommisjon arrangerer valg. Det første valget etter krigen som sluttet i 2003, ble organisert av FN for seks år siden. Ved forrige valg førte en konflikt om resultatet til flere dagers opptøyer i hovedstaden Monrovia.

Velgerne skal tirsdag velge president, en ny forsamling i Representantenes hus og halvparten av representantene i Senatet.

ROLIG: En kvinne avgir sin stemme i Bomi-fylket, under rolige forhold. Foto: REUTERS/LUC GNAGO/Scanpix
ROLIG: En kvinne avgir sin stemme i Bomi-fylket, under rolige forhold. Foto: REUTERS/LUC GNAGO/Scanpix Vis mer

- Hvis de gir oss akkurat det som blir puttet oppi her, så kan vi akseptere utfallet, sier Victor Freeman, som bor i Monrovia, med henvisning til innholdet i stemmeurnene.

- Vi ønsker ikke kamper, vi ønsker et bedre Liberia, fortsetter han.

Om lag 1,8 millioner mennesker er registrert som stemmeberettigede i valget.

(NTB)

FREDSPRISVINNEREN: Kan Ellen Johnson Sirleaf beholde presidentsetet etter valget? Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/SCANPIX
FREDSPRISVINNEREN: Kan Ellen Johnson Sirleaf beholde presidentsetet etter valget? Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/SCANPIX Vis mer