Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Sverige

- Valget er et jævla hykleri

Mange svenske velgere er lei valget. Ahmed ber alle innvandrere streike for å vise hvor viktige de er.

- HYKLERI: Det svenske riksdagsvalget er rett rundt hjørnet. Usikkerhet, frykt og gjensydde munner møtte Dagbladet da vi besøkte den svenske hovedstaden for å høre hva de selv tenker om valget. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Det er husfreden det handler om når svenskene går til valg søndag.

En valgkamp med uvanlig høy temperatur går mot slutten. Svenske velgere Dagbladet møter på gata i den svenske hovedstaden er lei.

- Det er et jævla hykleri, sier Marie og Linnéa til Dagbladet.

De mener politikerne er i ferd med å sette svensk rekord i tomme ord og meningsløs debatt.

- De forsøker bare å ta glansen fra hverandre. Ingenting av det de lover er på ekte, det handler om å få stemme, ikke om å hjelpe folk. Dette har ikke vært et bra valg for Sverige, sier de to, som er på vei fra zombiefest i Stockholm sentrum.

- Vi vil ikke fortelle Norge hva vi stemmer, for vi vil beholde våre jobber, sier de to.

FORESLÅR STREIK: Ahmed mener innvandrere kan streike for å vise sin nytte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORESLÅR STREIK: Ahmed mener innvandrere kan streike for å vise sin nytte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ahmed vil ha innvandrerstreik

Like bortenfor står Ahmed sammen med sine venner. Han synes valget 2018 har bidratt til å stigmatisere svensker med innvandrerbakgrunn.

- Det som skjer nå, det skremmer meg veldig mye. Det har vært mye polarisering blant partiene og blant folk ellers. Jeg håper alle kan fortsette å ha det bra i Sverige.

- Er det Sverigedemokraterna du sikter til?

- Ja. De er litt bedre enn Alternativ för Sverige, men fortsatt ikke bra. Alle innvandrerne i Sverige burde streike - vi snakker om leger, ambulansesjåfører, sykepleier, bussjåfører. Da kunne de fått se hvor mye de behøver oss. Innvandrere gjør så jævlig mye bra for Sverige, sier Ahmed.

VIL HA RO: Lena mener Sverige behøver stabilitet nå, ikke regjeringsskifte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA RO: Lena mener Sverige behøver stabilitet nå, ikke regjeringsskifte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rico vil ha noen som bryr seg

Også Rico, som står like bortenfor vennegjengen til Ahmed, men er drøyt 20 år eldre, er kritisk til SD.

- Jeg skal stemme på noen som bryr seg. Det er vanskelig å se hvilket parti det er, for det er mye som er feil. Folk får ikke hjelp, kriminelle tas ikke av politiet, sier han.

Ghasem har sydd leppene igjen

Noen få meter framfor SDs valgbod på Sergels torg står en eldre mann med leppene sydd igjen. Han heter Ghasem, og er midtveis i en stille protest mot partiet som ligger an til å bli Sveriges nest største.

OPPRØRT: Rico ber om politikere som bryr seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPRØRT: Rico ber om politikere som bryr seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Av naturlige årsaker har han vondt for å uttale seg til Dagbladet, men Ghasem gir ordet videre til sin venn Alireza, som også er med på markeringen mot Sverigedemokraterna.

- Ghasem ønsker å gi en beskjed til SD og resten av samfunnet: Alle vi som bor her i dette landet er mennesker. Alle er en del av det svenske samfunnet. Alle er like mye verdt, sier Alireza.

- Er det noen som er uenig i det, da?

- Vi har store problemer med Sverigedemokraterna. Deres politikere sier ting som er rasistiske, hevder Alireza.

PROTEST: Ghasem har forseglet sine lepper. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PROTEST: Ghasem har forseglet sine lepper. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lea synes politikerne er barnslige

Lea, en kvinne i 60-åra, sier hun skal stemme på Moderaterna.

- Jeg synes politikerne er veldig barnslige når de krangler. Ulf Kristersson, partileder i Moderaterna, synes jeg er dyktig retorisk. Jeg liker han, sier hun.

- Hvis man stemmer på venstresida må man ha med Vänsterpartiet også, og det er uaktuelt for meg. Derfor stemmer jeg på alliansepartiene, sier hun.

BARNSLIG GJENG: Lea synes mange svenske politikere har en barnslig retorikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BARNSLIG GJENG: Lea synes mange svenske politikere har en barnslig retorikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lena vil ha trygghet

Lena, som bor i Stockholm, mener Sverige behøver stabilitet nå, ikke mer krangling og regjeringsskifte.

- Jeg kommer til å stemme på dem som styrer nå. Det blir nok roligere for hele Sverige på den måten. Vi behøver trygghet og stabilitet. Det er helt unødvendig med et opphetet debattklima, for det skaper følelsen av at vi ikke vet hva vi vil her i Sverige, sier Lena og smiler.

- Vet dere svensker egentlig det, da?

- Ja, det vet vi. Vi vil ha trygghet, svarer hun.

Hele Norges coronakart